Den israeliska regeringen försöker sabotera den positiva utvecklingen i Palestina. Sveriges regering måste med all kraft bejaka palestiniernas försoningsprocess.
Samtidigt som USA och talibanerna förhandlar fram en fångutväxling som inger visst hopp om en fredligare framtid i Afghanistan, går Israels regering i motsatt riktning.
När de två viktigaste palestinska organisationerna Fatah och Hamas äntligen kunnat komma överens om en samlingsregering, fördömer och hotar premiärminister Netanyahu. Samtidigt fortsätter Israel oavbrutet sin fortsatta kolonisering av palestinsk mark.
I förra veckan tillträdde den nye premiärministern Rami Hamdallah, en opolitisk universitetsprofessor, som ska leda regeringsarbetet fram till allmänna val i Palestina senare i år.
Redan sommaren 2012 förklarade Hamasledningen att de var redo för att försonas med Fatah. Under ett besök jag gjorde i Gaza ordnade Palmepristagaren 2010, läkaren och människorättsaktivisten Eyad el-Sarraj ett middagsmöte för mig med flera ledande Hamasrepresentanter.
På min fråga om försoningsprocessen med Fatah svarade hälsoministern i Hamasregeringen med en relevant motfråga: ”Vår statsminister har gett den oberoende valkommissionen fria händer att förbereda val. Vi kommer att acceptera valresultatet. Kommer Europa och omvärlden att göra det?”
Men hur ska ni hantera Islamistiska Jihad, undrade jag?
– Jihad kan vi få kontroll på, om vi har en trovärdig process på gång. De tre villkoren som kvartetten (EU, FN, Ryssland och USA) ställt upp för oss, tycks inte gälla för Israel: icke-våld, erkännande av motparten och FN-resolutionerna. Vi vill ha 1967 års gränser med Jerusalem som huvudstad, vi kommer inte att stå i vägen för förhandlingar”. Förhandlingsresultatet skulle sedan underställas en folkomröstning, menade Hamas
En försoning mellan Fatah och Hamas är en av grundbultarna för en verklig fredsprocess och hållbar fred.
Den israeliska regeringens försöker nu sabotera denna positiva utveckling, den behöver en fiende för att kunna fortsätta sin annekteringspolitik.
Den israeliska fredskoalitionen Gush Shalom har varmt välkomnat den palestinska samlingsregeringen och menar att Israel nu har en historisk chans att förhandla fram ett hållbart avtal med starkt stöd hos det palestinska folket.
Sveriges regering bör bejaka palestiniernas försoningsprocess och upphöra med sin bojkott av ”terroristerna i Gaza”.
Även Socialdemokraterna måste bryta sin tystnad. Mona Sahlin kritiserade som partiledare Hamasbojkotten. Men sedan utrikesminister Sten Andersson besökte Gaza i mars 1988 har ingen ledande socialdemokrat satt sin fot där eller talat med Hamas. Bland annat skyller man på att det numera obetydliga broderpartiet i Israel, Labour, inte har velat det.
Säg ifrån!
Pierre Schori, utkommer med sina politiska memoarer Minnet och Elden efter sommaren
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.