Sekos tågstrejk angår oss alla. I grunden handlar det om att försöka stoppa vågen av skitjobb på den svenska arbetsmarknaden.
De timanställningar som Veolia vill tvinga på de 250 tågvärdarna och lokförarna på Öresundstågen är egentligen inte tillåtna enligt lag. Ändå har antalet i denna form av jobb exploderat på senare år.
Mer än 300 000 inom handel, restauranger och vård och omsorg är låsta vid telefonen varje dag i hopp om att bli inringda. Somliga sover med Iphonen i sängen, har 15 sekunder på sig att nappa på erbjudanden om vad som kallas SMS-jobb.
Timanställda är rättslösa, vår tids daglönare. Gillar inte arbetsgivarna dig är det bara ajöss. ”Saklig grund för uppsägning” som lagen talar om – glöm det. Du får ingen övertidsersättning och du har bara undantagsvis rätt till sjuklön.
Nu säger Veolia att det inte går att köra Öresundstågen om inte alla är timanställda.
Det är skitsnack. Företaget Stockholmståg som driver pendeltågstrafiken i huvudstaden har inte en enda timanställd och bara ett par frivilliga deltider.
Skälet till att Veolia vill tvinga lokförare och tågvärdar till timanställningar är att man försatt sig i en ekonomisk knipa. Man lade ett idiotlågt anbud på tågtrafiken, som politikerna i Region Skåne nappade på och nu – som så ofta – inte vill ta ansvar för.
Rovdrift på de anställda? Nej, hörnini, det är inte vårt bord, vi värnar om kvaliteten, förklarar folkpartister och socialdemokrater i landstinget i en ostämd kör. De vet innerst inne att inhoppare snabbt kostar skjortan och skadar kvaliteten. Har de inte hört talas om det förkastliga stafettläkarsystemet?
Arbetsgivarna försöker nu med valsen att timanställningar är en inkörsport till fasta anställningar för de unga. Det kan de säkert vara i några fall.
Samtidigt finns det inte särskilt många 20-åringar bland de strejkande i Öresundstrafiken. Det blir därför närmast komiskt att säga att timanställningar skulle ge fasta jobb, när de i fallet Veolia betyder färre.
Men arbetsgivarna är desperata. De måste vinna striden för att säkra fortsatt rovdrift och ännu fler skitjobb i deras medlemsföretag, det som kallas flexibilitet.
Fackförbundet Sekos grundkrav är modesta. De inser att en del timanställningar kan behövas, men vill sätta ett tak för hur många sådana Veolia kan ha och en mekanism för hur timanställda ska kunna kvalificera sig för fasta jobb.
Det är krav som inte minst timanställda i snabbköp, hemtjänst och restaurangkök bör stödja, för Sekos kamp är deras. Men alla vi andra måste inse arbetsgivarnas agenda för fler skitjobb ska bekämpas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.