Bild: robertDouglass/flickr.com/cc

På tisdagsförmiddagen berättade Guardians redaktionschef Paul Johnson, i samtal med Sveriges Radios Ginna Lindberg, om bristen på transparens och arbetet bakom kulisserna med världens största övervakningsavslöjande: fallet Edward Snowden. 

– Undervisa inte oss journalister i hur säkerhet funkar. Vi tappade inte bort materialet, utan det var NSA som gjorde det. Över 850 000 personer hade tillgång till deras system., något som tyder på bristen på transparens.

När brittiska myndigheter insåg vidden av Snowden-fallet ställdes Paul Johnson och hans kollegor, både i Storbritannien och i USA, inför bisarra påtryckningar. Johnson och hans kollegor ombads förstöra hårddiskar och datorer. Journalisterna utmålades som det stora hotet mot statssäkerheten. Därför var det viktigt att inte vara vårdslös med materialet, menar Johnson.

– De sa: du har haft ditt lilla roliga, du startade din debatt, ge oss tillbaka materialet. Vi fick över 10 000-tals dokument och valde att använda 26 stycken. Johnson beskriver urvalsprocessen som essentiell, dels för att inte knäcka Snowdens ursprungliga idé – att starta en debatt om övervakningssamhället, men också för att inte äventyra statssäkerheten.

Övervakningens guldålder blir rätt så världsomspännande när nätets möjligheter gör publiceringar obegränsade.

Enligt Johnson är de viktigaste lärdomarna efter Snowden-fallet: var mer noga med säkerheten och hanteringen av källor. Ett sätt är att använda kryptering, i synnerhet när man tar emot tips. Var varsam, lita inte på att de smarta telefonerna är dina vänner, menar han.

Fredrik Laurin, tillträdande redaktör för grävande journalistik på Sveriges Radio, höll med:

– Sluta vara så lata. Varför kan inte journalister hantera källor?

Det visar på behovet av kompetensutveckling i en krympande yrkeskår. Snowden-fallet påminner om hur förutsättningarna och villkoren för den granskande journalistiken på nätet kan formas. Det visar också hur demokratiska stater kan utöva kontroll över sina medborgare, menar Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet.

NSA:s hantering av Snowden-fallet utvecklades till en kavalkad i pinsamheter, som gör avkall på säkerheten.

Fredrik Laurin passade på att ställa en fråga till det parti som får möjlighet att bilda regering i höst. Uttryckligen till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. ”Kommer Löfven att erbjuda Snowden asyl i Sverige?” Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski höll med om att den svenska regeringen borde ge Snowden asyl i Sverige.

Dagens Arena vill jobba mer med att få in krypterade tips. Här kan du kontakta oss och få information om dina grundlagsskyddade rättigheter »

Vill du också stötta vår granskande journalistik? Gör det här »

Dagens Arena har vid ett flertal tillfällen skrivit om övervakning i Sverige och om Snowden-fallet, både på ledar- och nyhetsplats. Vi har dessutom följt hur digitala rättigheter kan höra ihop med rättigheter utanför nätet.