På onsdagen arrangerade Svenska Riskkapitalföreningen (SVCA) och arbetsgivarorganisationen Almega ett seminarium för att diskutera huruvida Sverige har råd att tacka nej till riskkapital i välfärdssektorn. Diskussionen blev därefter.
I en svettig lokal diskuterade företrädare för riskkapitalbolag, Svenskt Näringsliv och Almega om det är en myt att ”riskkapitalet” har tagit över välfärden.
Föga förvånande lyftes riskkapitalbolagen fram som en lösning på de sakfrågor som är på allas läppar: vården, skolan och omsorgen.
Konkursen av JB Education, som Dagens Arena har granskat tidigare, har satt villkoren för hur riskkapitalbolagen uppfattas, menade Anders Lönngård, Landstingsfullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Stockholm.
Konsulten Thomas von Koch höll med.
– JB var ett dåligt äpple som förstör för alla andra.
Det ska inte behöva handla om vem som äger vad längre, menade företrädarna för riskkapitalet. Det handlar om att rusta Sverige, där ägare av kött och blod tar ansvar för sina företag, förklarade konsulten Thomas von Koch, managing partner, Eqt Holdings AB.
– Vi har slagit sönder hierarkier, sa Fredrik Näslund, partner, Nc Advisory AB och rådgivare till Nordic Capital fonder.
Panelen var enig, de privata bolagen i välfärdssektorn har förändrats och förbättrats. Panelen, som tjoade och tjimmade om valfriheten kontra välfärdsskulden, bestod av Anders Lönnberg, Landstingsfullmäktigeledamot Stockholm, Socialdemokraterna. Jon Karlfeldt, Partistyrelseledamot, Miljöpartiet. Bettina Kashefi, Chefsekonom, SKL. Gustav Hemming, Miljö- och skärgårdslandstingsråd Stockholm, Centerpartiet. Fredrik Näslund, Partner, NC Advisory AB rådgivare till Nordic Capital fonder. Thomas von Koch, Managing Partner, EQT Holdings AB. Ulf Lindberg, Näringspolitisk chef, Almega.
Det finns en potential att organisera sig på ett smartare sätt för att möta de enorma behoven av investeringar i framtiden, menade Fredrik Näslund. 100 miljarder kronor som avsändarna (surprise, surprice) inte vill finansiera med skattehöjningar.
En tillbakablick fräschar upp minnet. Det var skattebetalarna och patienterna som blev de stora förlorarna på det gigantiska riskkapital projektet Nya Karolinska sjukhuset (NKS). I en rapport från 2013 sågade Timbro prestigebygget jäms med fotknölarna.
Det lämnade ett stort hål i finansieringen av sjukhusbygget, som totalt har en nota på 52 miljarder kronor som fram till 2040 inte löser vårdkrisen i Stockholm.
– Det är inte en fråga om antingen eller, utan om både och. Vi behöver utnyttja varandras komparativa fördelar. I fallet med Nya Karolinska har man utnyttjat varandras komparativa nackdelar, förklarade Anders Lönnberg (S). Skanska lånar pengarna och landstinget står för planeringen.
Miljöpartiets partistyrelseledamot Jon Karlfeldt dribblade bort sig när han försökte beskriva sitt enorma engagemang för det så kallade värdet av välfärdsföretagande.
– Var får man det kapital man behöver så billigt som möjligt? Med så mycket annat positivt på köpet som möjligt? Ekonomiskt drivkraft ska inte behöva vara drivkraften, sa Jon Karlfeldt.
Miljöpartiets osammanhängande vacklande fick mothugg. Riskkapitalbolagens guldgossar uppmanade politikerna att hålla tungan rätt i mun i valrörelsen.
– Ni säger vackra saker om riskkapitalbolag här inne, men där ute låter det annorlunda. Tala med en tunga oavsett vilken publik ni har, uppmanade Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd i Stockholm.
– Visst har du en poäng, medgav Jon Karlfeldt.
Socialdemokraten Anders Lönnberg blev välkomnad in i ”gänget” av Centerpartiets Gustav Hemming.
– Anders Lönnberg är en fantastisk Allianssosse som jag tycker väldigt mycket om.
Det roligaste under seminariet var när Anders Lönngård siade om blockpolitikens upplösning. För honom är debatten om vinster i välfärden som en kall nordisk natt, som en Lars Norén-pjäs. Ett mörker där ingen hör honom skrika.
– Alla block får ge och ta. Helt enkelt.
Dagens Arena har tidigare skrivit om Nya Karolinska:
Läkarförening: Vårdkrisen är politikernas fel
Många turer i NKS-affären
Riskkapitalister kan ta över Nya Karolinska
Dyr affär för stockholmarna
Utan konkurrens
Läs också:
En friskolejättes uppgång och fall
JB:s skolor mjölkades på pengar
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.