EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, höll i dag sitt andra State of the Union-tal. Redan förra året lyfte många kommentatorer roat på ögonbrynet av de presidentlika ambitionerna att hålla ett State of the Union. Men så hade också EU-politikerna hotats med böter om de skulle utebli från Barrosos tal.
Nu var det alltså dags igen. Med tanke på att Europa i år står inför ett ännu dystrare ekonomiskt läge kan det tänkas att Barroso behövde pepptalka sig framför spegeln i morse. Kanske hade han tittat upprepade gånger på det filmklipp, som publicerades på Twitter strax innan talet inleddes. En amerikansk presidentkandidat hade inte kunnat göra det bättre själv.
Om Barroso hade tittat på cheerleader-filmen Bring it on skulle han ha upptäckt några användbara citat för den kommande dagen. Han skulle ha mumlat ”Brr, it’s cold in here, it must be something in the atmosphere” strax innan han äntrade scenen.
Samma vecka som Barroso håller sitt tal röstar finska och tyska parlamentariker om de alls ska ställa upp på att utöka befogenheterna för den Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten (finska parlamentet röstade under eftermiddagen ja till EFSF). Så sent som vid lunch i dag antog också Europaparlamentet det så kallade sexpacket.
Krispaket följer på krispaket. Vilket Europa som kommer att möta kommissionens ordförande om bara några månader är höjt i dimmor. Men flera av de förslag som Barroso levererade kommer knappast att tina upp kylan i Europa. Förslag som euroobligationer, eller att införa en fördjupad ekonomisk union, möts inte direkt med jubel. Framför allt inte när flera av åtgärderna innebär fördragsändringar.
Likaså väntar strid om det utlovade förslaget om en finansiell transaktionsskatt. Svenska moderater frustade genast surt. Räkna även med att Storbritannien kommer att sätta sig på tvären. Och kom ihåg att det krävs ett enigt EU för att rösta igenom nya skatter.
Man kan också tänka sig att Barroso i morse pekade mot spegeln och sa ”I’m sexy, I’m hot, I’m everything you’re not ”. Att det är just Barroso som borde hålla ett europeiskt State of the Union är inte självklart. Vi talar om ett EU där det i högsta grad är otydligt vem som håller i taktpinnen.
Kanske borde det ha varit EU:s ordförande Herman Van Rompuy som äntrade podiet i dag? Med tanke på krisen borde det möjligtvis ha varit Jean-Claude Trichet, som ännu innehar posten som ordförande för Europeiska Centralbanken. Eller varför inte Jerzy Buzek, talman för Europaparlamentet, som ju är EU:s enda folkvalda organ?
För som EU-bloggaren Jon Worth konstaterade; det är oklart vilken backning Barroso har för det han sa under sitt tal. Vilka reaktioner – om ens några – kommer han att få från EU-ländernas stats- och regeringschefer?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.