Sjunde AP-fonden har förlorat 20 miljarder på två månader, på grund av ett större risktagande på börsen. Men de politiska besluten som ledde fram till den ökade risken fattades utan öppen debatt, i tysthet.
Sjunde AP-fondens ”soffliggarfond”, den premiepensionsfond som de som inte aktivt väljer fond sparar i, har tappat en femtedel av sitt värde på bara två månader. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot i dag.
Totalt har ”soffliggarfonden” förlorat ungefär 20 miljarder kronor. Det är förstås många fonder som har tappat i värde under den senaste tidens börsnedgångar – men Sjunde AP-fondens nedgång är kraftigare än de flestas.
Orsaken är att Sjunde AP-fonden sedan i maj förra året tar mycket större risker på börsen med våra pensionspengar. Fonden använder en så kallad ”hävstång”, vilket lite förenklat innebär att fonden tar 100 kronor från spararna och köper aktier för 150 kronor.
När börsen går uppåt ökar Sjunde AP-fonden mer än genomsnittet – men när börsen rasar blir fallet ännu djupare än annars.
Sveriges Radio Ekot rapporterar att AP-fondens riskfyllda placeringar är ”ett resultat av politiska beslut”.
Men att ta reda på vem som faktiskt bestämde om de ökade riskerna är lättare sagt än gjort. Anledningen är den blocköverskridande överenskommelsen om pensionssystemet mellan de borgerliga och Socialdemokraterna. Beslut fattas ofta i den så kallade Pensionsgruppen där de fem partierna finns representerade – utan öppen debatt. Så även i det här fallet.
Men någon entydig bild om hur det gick till när Sjunde AP-fonden fick rätt att öka riskerna i investeringarna finns inte.
Motstridiga åsikter i pensionsgruppen
Johan Florén, kommunikationschef för Sjunde AP-fonden, menar att det fanns ett tydligt mandat från politikerna att öka risken i portföljen:
– Vi fick ett tydligt uppdrag från politiskt håll att vi skulle ”ta med inkomstpensionerna” när vi tänkte över den nya soffliggarfonden, sade Johan Florén när Dagens Arena talade med honom tidigare i höstas.
Att ”ta med inkomstpensionerna” betyder i det här fallet att Sjunde AP-fonden ansåg sig kunna ta större risker med de pensionspengar fonden förvaltar, eftersom risknivån i andra delar av pensionssystemet är lägre.
Men Kurt Kvarnström, socialdemokratisk politiker i pensionsgruppen, motsätter sig den bild som Sjunde AP-fondens kommunikationschef ger. Han menar att beslutet om de nya, riskfyllda placeringarna ligger helt på Sjunde AP-fondens ledning:
– Vi i Pensionsgruppen reagerade med förvåning när vi tog del av den här informationen. Att de var så riskbenägna, säger han.
Kanske ligger sanningen någonstans däremellan. Ulf Nilsson, folkpartistisk politiker i pensionsgruppen, förklarar att det var många diskussioner om hävstångsstrategin under 2009.
Han instämmer förvisso i att det var ledningen för Sjunde AP-fonden som fattade det slutgiltiga beslutet – men politikerna i pensionsgruppen var enligt honom medvetna om att ett högre risktagande var en möjlighet.
– Det var dåvarande ledningen för 7:e AP-fonden som fattade beslutet. Däremot kan man säga att pensionsgruppen inte sade nej till det, säger han.
Annorlunda uttryckt: Pensionsgruppen lämnade helt enkelt öppet för Sjunde AP-fonden att besluta om större risktagande med pensionspengarna.
Börsraset har pågått under ett tag nu. I går meddelade regeringen att man ”i samråd med Pensionsgruppen” har tillsatt en utredning av Första till Sjätte AP-fonden.
Kanske vore en öppen debatt också om AP-fond nummer sju vara på sin plats?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.