Kung Carl Gustav har fått utstå mycket kritik efter att han delade ut scoutpriset Bronsvargen till kung Abdullah av Saudiarabien. Men varför fick kung Abdullah priset från första början? Dagens Arena ställde Svenska scoutrådet mot väggen.
I fredags utdelade Sveriges kung Carl Gustaf, i egenskap av hedersordförande i World Scout Foundation, scoututmärkelsen Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah. Kung Abdullah fick priset för sitt freds- och demokratiarbete inom ramen för projektet ”Messengers of peace”. Kungen har sedan dess fått utstå skarp kritik i medierna. Men en fråga som hamnat i skymundan är varför kung Abdullah fick priset från första början. Varför delar scouterna ut ett freds- och demokratipris till Saudiarabiens diktator? Dagens Arena ringde upp Svenska scoutrådets kommunikationschef Anna Wickman.
Varför gav scoutrörelsen utmärkelsen Bronsvargen till kung Abdullah av Saudiarabien?
– Anledningen till att världsscoutrörelsen beslutade att ge bemärkelsen till Kung Abdullah var för att man tycker att han på ett förtjänstfullt sätt har stöttat freds- och demokratiarbete inom ramen för projektet ”Messengers of peace”. Sen är det olyckligt att det har skett en sammanblandning av både Hans Majestät Konungens och kung Abdullahs roller som statsrepresentanter.
Hur då sammanblandning?
– Hans Majestät Konungen delade ut Bronsvargen i egenskap av hedersordförande i World Scout Foundation och kung Abdullah fick priset för sitt engagemang i scoutrörelsen, bland annat i freds- och demokratiprojektet ”Massengers of peace”. Inte i egenskap av statsrepresentanter.
På vilket sätt stöttar diktatorn kung Abdullah freds- och demokratiarbete?
– Dialogprojektet ”Messengers of peace” inspirerar och stöttar unga scouter för att jobba lokalt för fred och demokrati.
Vilken roll har kung Abdullah i projektet?
– Dels stödjer han det finansiellt. Dels deltar han aktivt för att sprida scouting som en positiv barn- och ungdomsrörelse.
Får han priset för att han ger er pengar?
– En del beror på att han tillför ekonomiska medel som möjliggör de här projekten. Men också för att han spridit scouting, inte minst i arabvärlden.
Hur kan scouterna dela ut ett pris i freds- och demokratiarbete till en diktator i en av världens värsta diktaturer?
– Jag kan förstå att det kan se konstigt ut i omvärldens ögon. Men det är viktigt att belysa det arbete kung Abdullah gör för scouterna. Han får priset eftersom han har ett engagemang för scoutrörelsen och för att han stöttat freds- och demokratiarbetet inom det här projektet.
Men kung Abdullah är envåldshärskare i en förtryckande diktatur. Är han en bra ambassadör för freds- och demokratiarbete?
– Det är inte vår uppgift att värdera Saudiarabiens demokratiseringsprocess. Det vore förmätet av mig att göra det. Kung Abdullah får priset för det han gjort inom ramen för scouterna.
Menar du alltså att det pågår en demokratiseringsprocess i Saudiarabien?
– Det sa jag inte. Jag säger bara att det inte är vår uppgift att värdera den.
Men om ni inte kan värdera en demokratiseringsprocess så betyder det ju samtidigt att den pågår. Anser du att en process pågår?
– Det är inte vår uppgift att avgöra.
Men ni ger alltså ett freds- och demokratipris till en av världens värsta diktaturer. Tycker du att kung Abdullah verkar för fred och demokrati?
– Jag kan inte uttala mig om kungens freds- och demokratiarbete i hans roll som statschef för Saudiarabien. Inom ramen för scouterna har han stöttat ett projekt som syftar till att utveckla fred och demokrati.
Hur tror du att de barn och ungdomar som är med scouterna uppfattar att ni ger ett freds- och demokratipris till en diktator?
– Det är klart att många undrar. Både Sveriges kung och kung Abdullah är både statsrepresentanter och engagerade i scoutrörelsen. I det allmänna intrycket så riskerar dessa roller att gå ihop. Det är viktigt att vi kommunicerar det här internt och är tydliga vad det här priset syftar på. I det här sammanhanget är det viktigt att skilja på rollerna, som jag nämnde tidigare.
Vad ska ni säga till ungdomarna?
– Som jag redan sagt: Att han får priset för sitt engagemang för scouterna, inte i en vidare bemärkelse.
Är kung Abdullah av Saudiarabien en bra förebild för fred och demokrati för världens scoutungdomar?
– Jag tycker man kan se honom som en bra representant för scouting. Ser man till hans roll som statsrepresentant, så är han inte det enligt våra värdegrunder om allas lika värde.
Men en förebild för fred och demokrati?
– Nej, där är det kluvet. Där finns en problematik. Det är klart att Saudiarabien behöver utveckla demokratin och fortsätta sin demokratiseringsprocess.
Så det pågår en demokratiseringsprocess?
– Där finns det olika rapporter. Vad som definierar en diktatur är ju subjektivt. Jag har svårt att ge mig in i det. Den allmänna mediebilden är ju att Saudiarabien är en diktatur, men på vilken grund? Det finns ju till exempel dödsstraff även i demokratier.
– Amnestys rapport pekar på att det förekommer brott mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Det finns också rapporter som pekar på en ökad demokratisering genom rösträtt för kvinnor till exempel. Men som jag sa tidigare, är det inte vår uppgift att avgöra det.
Ifrågasätter du om Saudiarabien är en diktatur?
– Det finns behov av demokratiutveckling i Saudiarabien. Men det är väldigt svårt för oss inom scouterna att utvärdera och ha åsikter om det politiska läget i Saudiarabien. Genom scouting påverkar vi för fred och demokrati.
När ni delar ut ett freds- och demokratipris, borde ni inte då göra en vidare bedömning av en persons politiska inflytande och gärning?
– Det kan man tycka. Precis som jag sa så har både Hans Majestät Konungen och kung Abdullah roller som statsrepresentanter. Det gör frågan komplex. Han får utmärkelsen för sin insats i scoutrörelsen.
Borde ni ha gjort en vidare bedömning?
– Vi ska titta på det och utvärdera det här internt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte var det Svenska scoutrådet som delade ut priset utan värdsscoutrörelsen WOSM. Där är vi en del av många andra.
Men Sverige har väl ganska stort inflytande. Jag menar, det är vår kung som delar ut priset.
– Vi har inflytande, men vi är ett landsförbund bland andra. Hans Majestät Konungen delar ut priset som hedersordförande för World Scout Foundation. Man ska komma ihåg att scouting finns i 160 länder där samhällena ser olika ut vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Men alla inom scouting följer samma värdegrund som utgår från de mänskliga rättigheterna och allas lika värde. Vi vill påverka inifrån med hjälp av dialog. Vi tror att barn och ungdomar lokalt genom scouterna kan vara med och driva den utvecklingen.
Ska ni ändra bedömningen till nästa gång?
– Det är inte vårt beslut. Det är världsorganisationen WOSM som beslutar om detta.
Kan vi förvänta oss fler pris till diktaturer?
– Det är ingenting vi förespråkar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.