SAS, Teliasonera och Post Nord är tre av de statligt ägda bolag som står på alliansregeringens försäljningslista, enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M). Förslaget ska enligt Reuters presenteras i alliansens gemensamma valmanifest.
Under Almedalsveckan i år avslöjade finansmarknadsminister Peter Norman (M) att regeringen i samband med att alliansens valmanifest släpps kommer att presentera en lista på de statligt ägda bolag som de vill sälja under en tredje mandatperiod. Det enligt nyhetsbyrån Reuters. SAS, Postnord och Teliasonera står på försäljningslistan.
– Jag är övertygad om att det finns köpare som är intresserade av både Telia Sonera och Posten redan i dag, sa Norman till Reuters.
SAS har länge stått på alliansens försäljningslista men måste innan försäljning ”komma på fötter”, enligt Norman. Teliasonera och Postnord har också varit på tapeten för att säljas, men försäljningarna har blivit blockerade av oppositionen. Argumentet för att sälja av statligt ägda bolag är ofta att kunna betala av på statsskulder och därmed få minskade räntekostnader.
– Det är bara en tillfällig inbetalning, regeringen tar inte ansvar för de gemensamma tillgångarna. Långsiktigt innebär utförsäljningar minskade inkomster till staten, men det ger Wallenberg goda affärer, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till Dagens Arena.
Hon pekar på ett mönster där alliansen säljer ut egendom till riskkapitalister till underpriser och samtidigt genomför skattesänkningar utan att ha ekonomisk täckning. Men statligt ägande är också en fråga om att säkra infrastruktur, kunna styra samhällsutvecklingen efter behov och om demokrati, menar Ulla Andersson.
– I en demokrati ska medborgarna få ta del av vinsten, inte bära förlusterna när riskkapitalisterna flyr. Vi tycker att staten ska äga mer, men de kunde låtit bli Nuon, säger hon.
Till och med september år 2013 hade regeringen Reinfeldt sålt ut totalt nio statliga bolag. Utförsäljningarna av hela eller delar av aktieinnehavet har fyllt på statskassan med runt 160 miljarder kronor. År 2008 såldes exempelvis Vin & sprit för 57,7 miljarder kronor och Vasakronan för 24,6 miljarder kronor. Innehav i Nordea har sålts ut i tre omgångar mellan 2011 och 2013 till en total summa på drygt 60 miljarder kronor. Det har även skett en del andra förändringar i statliga bolag, exempelvis Apoteket sedan avregleringen av apoteksmarknaden.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.