FI över riksdagsspärren enligt dagens mätning. Men den måste följas av fler liknande undersökningar om Feministiskt initiativ ska ha en chans att komma in i riksdagen. Det menar statsvetaren Ulf Bjereld.
I dag presenterades en ny opinionsmätning i Dagens Nyheter där Feministiskt initiativ skulle, om det var riksdagsval i dag, få fyra procent och därmed komma in i riksdagen. Nyheten fick stor spridning på torsdagsförmiddagen.
Men mätningen är långt ifrån en garanti för FI och samma morgon publicerades en mätning i TV4 där partiet bara fick 2,5 procent.
– Det är inte omöjligt för FI att komma in, men det är väldigt svårt. Däremot kan den här mätningen vara vad FI behöver för att kunna ta plats i debatten igen. Nu är det upp till Gudrun Schyman och partiet att försöka göra det. Det är lite nu eller aldrig, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.
Han menar att det behövs fler undersökningar som visar samma sak för att väljarna ska våga rösta på FI, men också att blockskillnaden spelar in för potentiella FI-väljare.
– Ju säkrare folk är på att det blir en rödgrön regering, desto större är sannolikheten att de vågar rösta på FI, säger Ulf Bjereld.
Jens Finnäs är journalist och en av grundarna till Botten Ada, som är en statistik modell. Den räknar ut sannolikhet för olika valresultat, baserat på information om tidigare val och opinionsmätningar. Innan dagens opinionsmätning var sannolikheten för att FI ska komma in i riksdagen mindre än fem procent – en siffra som inte har förändrats efter den senaste mätningen.
– Även med infon vi har från de senaste mätningarna så är det väldigt osannolikt att FI kommer in. Tittar man på hur det såg ut när andra partier låg på fyraprocentsgränsen, så har de legat betydligt bättre till än vad FI gör nu, säger Jens Finnäs.
Med Botten Ada vill grundarna bidra med en nyansering av det Jens Finnäs kallar “opinionsmätningsjournalistiken” och i stället fokusera på sannolikhet.
– Opinionsmätningar handlar om vad folk skulle rösta på om det var val i dag, men vi försöker ta reda på hur det skulle se ut på själva valdagen, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.