Regeringen öppnar för e-omröstning och har tillsatt en översyn av valsystemet. Men förslaget får bakläxa av Ulf Larsson, som tidigare har utrett elektronisk omröstning.

Regeringen har beslutat att se över valssystemet. Justitiedepartementet anser att tiden är mogen för att undersöka om digital teknik kan användas vid val, enligt en promemoria som Svenska Dagbladet har tagit del av.

En parlamentarisk kommitté ska få i uppdrag att se över om det kan bli aktuellt att börja använda elektronisk röstning i vallokalerna. Kommittén får även i uppdrag att undersöka möjligheten att rösta via internet.
– Det här är ett flexiblare sätt att rösta på, som gör att fler kan delta, säger justitieminister Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

Men det finns flera problem med elektronisk röstning. Dagens Arena ringde upp Ulf Larsson, som var ordförande för 2003 år vallagskommitté. Även i den utredningen tittade man närmare på förutsättningarna för elektronisk röstning.
– Den grundläggande frågan är som vi sa då: Vad är det man vill uppnå genom att rösta elektroniskt? Man måste alltid tänka på de grundläggande krav vi har vid val, som att inte kunna rösta fler gånger och valhemligheten, säger Larsson.

Avfärdar att rösta hemifrån
Att rösta med hjälp av internet från hemmet avfärdades helt av den parlamentariska kommittén som då utredde vallagen.
– Det fanns ingen i kommittén som var för den idén, och även Moderaterna höll då med om att avfärda förslaget. Problemen är flera, men det handlar bland annat om möjligheten att hålla det egna valet hemligt och möjligheten att spåra valfusk. Problematiken består, tycker jag.

De experter på datateknik som kommittén anlitade betonade framför allt problem med säkerheten, berättar Larsson.

Ulf Larsson ser flera problem med att rösta elektroniskt i vallokalerna, problem som även pekades ut av den parlamentariska kommittén. Det handlar om att personer som bor i utlandet i dag kan rösta per brev, att det går att rösta med postombud och att det svenska valsystemet erbjuder en möjlighet till ångerröstning.
– Dessa omständigheter gjorde att vi ansåg att vi inte kunde rekommendera elektronisk röstning i vallokaler. Om en sådan röstning skulle införas skulle man rimligen behöva dubbla system under en ganska lång tid.

Argument som används för att införa elektronisk omröstning handlar om att det skulle göra det lättare för funktionshindrade att rösta. Förespråkarna menar också att det skulle möjliggöra en snabbare rösträkning och att risken för fel skulle minska.

Hur ser du på dessa argument?
– Redan i dag ska vallokalerna vara utformade så att funktionsnedsatta lätt ska kunna ta sig in i dem. Och att valresultatet skulle bli klart snabbare är knappast möjligt, åtminstone inte om man ska ge folk i utlandet en möjlighet att rösta.

– Vad gäller risken för fel är den snarare större vid elektronisk omröstning. Visst har det vid några tillfällen uppstått fel vid röstsammanräkningen, men ingen kan i dag med säkerhet säga vilka fel som kan uppstå vid den elektroniska rösträkningen. Sedan måste man komma ihåg att många i Sverige inte har datorvana.