Sena valmanifest ställer till det för väljarna. Det säger journalistprofessorn och statsvetaren Kent Asp, som pekar på tre punkter där årets valrörelse skiljer sig från de tidigare.
Kent Asp har följt valrörelsen i Sverige under tio val och är bland annat aktuell med boken “Mediekratin – mediernas makt i svenska val”. Större fokus på regeringsfrågan, sittande regerings tydliga underläge och att valmanifesten presenteras senare, menar han är några exempel på det som skiljer denna valrörelse från tidigare år.
– Valmanifesten har kommit väldigt. Nu presenterades de ungefär två veckor före valdagen och så sent har de aldrig kommit tidigare.
De som drabbas av detta, menar Kent Asp, är väljarna.
– Väljarna får inte en helhetsbild och det är problematiskt. 2010 var det samma tendens, att partierna försöker maximera uppmärksamheten för enskilda förslag, men det är ännu tydligare i år, säger han.
Det svåra läget för väljarna skulle även kunna påverka valdeltagandet, tror Kent Asp.
– Möjligtvis kan valdeltagandet inte bli så högt som det hade kunnat bli, för att folk känner sig förvirrade när de på det här viset får politiken styckevis, och inte presenterad i sin helhet, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.