Provanställda har ingen trygghet alls. Med förslaget vill allianspartierna försämra anställningstryggheten ytterligare. På söndag finns möjlighet att rösta bort det skitlivet.
Allianspartierna går till val på att förlänga tiden för provanställning från sex till tolv månader.
Som om inte arbetsmarknaden var tillräckligt otrygg som den är. I dag blir de osäkra jobben allt fler. Antalet tidsbegränsade anställningar, timvikariat och projektanställningar ökar. Allt fler tvingas starta eget för att kunna fortsätta med det jobb de tidigare hade som anställda.
Vår tids daglönare vet inte från en dag till en annan om de har ett jobb att gå till. Många – framförallt unga – får arbetsschema för en vecka i taget eller tvingas vänta på ett SMS från chefen varje morgon.
Provanställningar är en av de mest osäkra anställningsformerna som finns. Du kan bli uppsagd från en dag till en annan. Utan skäl, utan förklaring. Du som har ett vikariat eller en så kallad allmän visstidsanställning är åtminstone garanterad att få jobba kontraktstiden ut.
Provanställda har ingen trygghet alls. Arbetsgivarens beslut att inte låta en provanställning övergå i en tillsvidareanställning får inte strida mot diskrimineringslagen. Men alla andra skäl är giltiga, och som provanställd kan du inte driva ditt fall till Arbetsdomstolen.
Ett tungt argument mot allianspartiernas förslag är såklart att det knappast finns någon arbetsgivare som behöver mer än några månader på sig att ta reda på om en person är lämplig för en viss arbetsuppgift. Vad är poängen med att införa provanställningar på ett helt år?
En annan invändning är att längre provanställningar ytterligare kommer att försämra matchningen på arbetsmarknaden. Du som redan har ett jobb, men kan tänka dig att byta, måste räkna med ett helt års osäkerhet. Inte så konstigt om många i stället väljer att bli vid sin läst. Det är bland annat detta som gör att akademikerfacket SACO:s ordförande Göran Arrius kallar detta för ett riktigt dåligt förslag. Samma invändning kommer från TCO.
Men den viktigaste invändningen är att otrygga jobb ger otrygga liv. Utan fast anställning blir det svårt att ta ledigt, kanske omöjligt att planera för semester med familjen eller vännerna.
Numera kräver även många kommunala bostadsbolag fast jobb för att du ska få ett hyreskontrakt. Du som inte har någon tillsvidareanställning att visa upp är hänvisad till att hyra i andra eller tredje hand.
Skitlivet drabbar framför allt ungdomar. Kvinnor drabbas oftare än män. Men alla kan få en provanställning. Som TCO:s chefsjurist har påpekat finns det inte något krav på att arbetsgivaren ska ha objektivt godtagbara skäl för att ”pröva” en arbetstagare. Även du som har lång erfarenhet av yrket eller arbetsuppgifterna kan provanställas.
Och skitlivet kan pågå länge. I Sverige är det nämligen tillåtet att stapla visstider på varandra. Provanställning kan följas av en projektanställning som omvandlas till ett vikariat som blir ännu en provanställning. Och så vidare. Det är ett brott mot EU:s regelverk att göra på det här sättet, och EU-kommissionen har gång på gång kritiserat Sverige. Regeringen Reinfeldt vägrar ändra lagstiftningen.
Sverige kan bättre. Säg hej då till skitlivet på söndag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.