Jobbskatteavdraget kan ha lockat max 22 000 personer till arbetsmarknaden. Så kan man tolka LO:s rapport som släpps inom kort. Den stora ökningen av den svenska arbetskraften beror enligt LO troligen på försämringarna i sjukförsäkringarna.
Alliansen går till val på att arbetskraften växt med hela 350 000 personer under regeringsperioden. Regeringens statssekreterare Hans Lindberg har hävdat att jobbskatteavdraget gett 100 000 nya jobb. Men den stora ökningen av arbetskraften beror troligen på att sjuka i dag söker jobb, enligt en ny rapport från LO som Dagens Arena har tagit del av. En utveckling som startade 2008 när sjukförsäkringarna försämrades.
LO har undersökt vilka grupper som sökt jobb i större utsträckning än före regeringens reformer. LO undersöker utfallsdata mer detaljerat än regeringens och Konjunkturinstitutets modellsimuleringar av jobbskatteavdraget.
Enligt LO har endast cirka 22 000 friska personer under 65 år lockats till arbetskraften mellan 2006 och 2013. LO menar att jobbskatteavdraget inte finns till för att locka sjuka och pensionärer, utan friska personer som valt att inte arbeta. På så sätt kan man dra slutsatsen att som mest 22 000 personer kan ha lockats till arbetsmarknaden specifikt på grund av jobbskatteavdraget. Det vill säga mycket långt från regeringens siffror om 100 000 nya jobb.
– Enligt de flesta bedömare blir effekten av jobbskatteavdraget störst för personer utanför arbetskraften som varken kan kategoriseras som studerande, pensionärer eller sjuka. Vår rapport visar, tvärtom, att ungefär 80 procent av ökningen kan bero på att gruppen sjuka utanför arbetskraften har minskat. Det ger därför en tydlig indikation på att jobbskatteavdraget inte fungerar som det var tänkt, säger Åsa-Pia Järliden Bergström på LO.
Rapporten beräknas publiceras under nästa vecka.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.