De rödgröna vann på skolfrågan och på att väljarna prioriterade välfärdsfrågor högre än valet 2010.
Varför gick det som det gick i riksdagsvalet? Den frågan försökte statsvetarnestorn Sören Holmberg ge svar på när valet analyserades i SNS regi under tisdagseftermiddagen. Några punkter är särskilt intressanta att ta med sig:
- Väljarna röstar utifrån de frågor de tycker är särskilt viktiga och hur de uppfattar att partierna ger svar på dem.
- I valet 2010 var det skola, sysselsättning och ekonomi som var de viktigaste frågorna för väljarna. Samtliga vanns då av allianspartierna.
- De rödgröna har nu vunnit skolfrågan. De har också en liten övervikt vad gäller sysselsättning. En klar seger vinns också av de rödgröna vad gäller välfärdsfrågorna.
- Väljarna prioriterar i år skola, vård, omsorg högre jämfört med 2010, vilket gynnar de rödgröna partierna.
- För SD-väljare är invandring, pensioner och äldreomsorg de viktigaste frågorna. Invandringsfrågan har också ökat i betydelse.
- SD har väljare som bestämmer sig tidigt för vad de ska rösta på. De senaste veckornas debatt är därför sannolikt haft en liten betydelse (som Åkessons bleka insats i partiledardebatterna). Deras väljare har också lågt förtroende för i princip allting i samhället.
- 20–25 procent av väljarkåren anser att SD har bäst invandringspolitik.
- Tidigare var SD starka bland unga män. Nu är de jämnstarka i samtliga åldersgrupper.
- FI:s väljare har bestämt sig sist. Där har sannolikt debatten om taktikröstade haft inflytande. 90 procent av FI:s väljare befinner sig politiskt till vänster.
- Åtta procent av M:s väljare från valet 2010 har hoppat direkt till S. Förra valet var det tvärt om.
- Socialdemokraterna har tappat bland unga väljare. Tidigare var de starkare bland kvinnor. Det är de inte längre.
- Värt att notera är också att bara fyra procent av de som svarade på valu:n sa att de skulle föredra en S- och MP-regering. Men det var som sagt innan valet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.