Förbättra zonsystemet och minska antalet konsulter inom landstinget. Det är två av Socialdemokraternas förslag på att minska det stora budgetunderskott lokaltrafiken står inför år 2015.
En halv miljard saknas till Stockholms kollektivtrafik. “En konsekvens av åtta år av moderatstyre”, menar opposititonsfinanslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson.
– Stockholm läns landsting befinner sig i ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge efter åtta år av moderatstyre. Det planeras jättestora investeringar samtidigt som biljettintäkterna inte har ökat, kanske i och med de höjda priserna, men också på grund av det krångliga zonsytemet. Nu är det underskott i driften vilket kommer kräva nya höjningar eller besparingar, säger hon.
Helene Hellmark Knutsson tror att väljarna vill se en förändring.
– Jag tror det behövs ett nytt politiskt ledarskap inom Stockholms läns landsting. Jag uppfattar också att Moderaternas ras är väljarnas underkännande av Moderaternas sätt att styra landstinget, säger hon.
Hon berättar att S flaggat länge för att zonsystemet leder till att färre “sällanresenärer” reser kollektivt.
– Vi föreslog en ehetstaxa, men vi är beredda att förutsättningslöst utreda vad som är bäst. Vi kan tänka oss flera varianter, men det måste leda till att öka resandet, säger hon.
En höjning av SL-taxan menar Helene Hellemark Knutsson inte är akutellt.
– Det vore väldigt olyckligt med höjning av SL-taxan i det här läget, det skulle leda till ytterligare resenärstapp. Vi borde snarare öka antalet resenärer och på det sättet öka intäkterna, säger hon.
Ett sätt att minska kostnaderna för landstinget menar hon kan vara att minska antalet konsulter som landstinget använder sig av och i stället lägga över de uppgifterna på de tjänstemännen som redan arbetar med sådana frågor.
– Trafikförvaltningen använder sig oerhört mycket av konsulter, det gör hela landstinget, och vårt förslag har varit att istället för skattehöjningar minska antalet konsulter.
Vilka möjligheter finns för Socialdemokraterna i Stockholm läns landsting, med tanke på det parlamentariska läget?
– Som det ser ut idag har inget block majoritet, för att få det krävs ett blocköverskridande samarbete. Jag har förstått det som att Moderaterna inte är inne på det, utan vill styra i minoritet, vilket skulle göra Sverigedemokraterna till vågmästare. Det skulle betyda att man inte vet från gång till annan hur man löser sådana här frågor med underskott i trafiken eller hur sjukvården skulle se ut.
Vilken lösning skulle ni helst vilja se?
– Vi skulle helst se ett majoritets- eller minoritetsstyre som är blocköverskridande där vi utesluter SD från vågmästarroll.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.