Dagens S-turer i partibidragsfrågan har förstärkt bilden av ett parti i oreda. Dagens Arena frågade S-märkta konsulten Sandro Wennberg om hur han ser på Socialdemokraternas turer i frågan om partibidrag.
Dagens turer i partibidragsfrågan har förstärkt bilden att Socialdemokraterna är ett parti i förvirring. Vad som först verkade som att Socialdemokraterna backat från kravet om att redovisningen av partibidrag ska lagregleras, blev efter flera förtydliganden från partiet att man fortfarande kräver lagstiftning – men att man ska se vad förhandlingar kan ge.
S-märkta konsulten Sandro Wennberg, nu på Westander PR, har tidigare, på uppdrag av Arbetarrörelsens Tankesmedja, skrivit om partiernas finansiering. I rapporten ”Makten över debatten” landade han i slutsatsen att det råder tveksamhet kring framför allt Moderaternas partifinansiering och att en större öppenhet behövs.
Dagens Arena ringde upp honom för att fråga honom hur han ser på att Socialdemokraterna åtminstone tillfälligt släppt kravet på lagstiftning.
– Jag tror att Socialdemokraterna kan förlora på det här, och det är inte enbart beroende av själva sakfrågan, utan även på kommunikationen.
– Det faktum att det är ledamöter i konstitutionsutskottet som nästan på ryktesvägen sprider att Socialdemokraterna är på väg att svänga i en fråga – och att Socialdemokraterna sedan måste gå ut i media och förklara upplägget – den kommunikationen är usel, säger Wennberg.
När Dagens Arena intervjuade Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas representant i KU, menade han att det var dags att pröva en ny metod, eftersom tidigare försök att lagstifta enbart röstats ned. Det är en argumentation som Sandro Wennberg underkänner.
– Det låter som en ganska svag argumentation. Enligt den logiken borde Socialdemokraterna förhandla med regeringen i alla frågor, eftersom Socialdemokraterna inte har majoritet.
– Sedan är det säkert inte den enda förklaringen. Det har ju spekulerats i att skälet till att Socialdemokraterna vill göra det här är att man vill förhandla med Moderaterna om ett höjt partistöd. Om det är skälet så tycker jag att det är beklagligt att Socialdemokraterna är beredda att sälja ut öppenheten i partibidragen för att höja sina anslag.
Enligt Sandro Wennberg finnas det starka skäl att lagstifta om partibidrag. Den frivilliga överenskommelse om nåddes år 2000 innebär exempelvis att partierna inte behöver redovisa identiteten på de personer som ger bidrag. Inte heller behöver bidragen i personvalskampanjer redovisas.
– Det är en allvarlig brist att alla partierna, och då framför allt Moderaterna, har fått ta emot stora belopp just från privatpersoner. Moderaterna är uppe i nästan 100 miljoner kronor på en tioårsperiod. Det är inga småpengar, säger Sandro Wennberg.
– Partierna kan i dag bokföra partibidrag i princip hur de vill. Det finns många möjligheter att i nuläget kringgå redovisning av bidrag och det är i sig väldigt allvarligt. Jag skulle vilja säga att det är ett hot mot den svenska demokratin.
Det tycks finnas starka anledningar att lagstifta i frågan. Hur påverkar det här Socialdemokraterna?
– I och med den här röran minskar trovärdigheten för Socialdemokraterna som förhandlingspart. Så blir det för varje gång Håkan Juholt eller partiledningen ändrar sig. Det känns väldigt konstigt att ändra sin metod, för att sedan ändra den igen.
– Det råder ju en väldigt stor osäkerhet kring vad Socialdemokraterna vill i många frågor. Efter det som har hänt det senaste halvåret så har inte Socialdemokraterna stärkt sina förhandlingskort.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.