Vänstern krävde sluten omröstning – men valde att inte nominera en talmanskandidat som hade kunnat fälla SD:s Björn Söder. ”Den bollen låg hos MP och C”, enligt Hans Linde.
Valet av nya talmän i riksdagen utvecklade sig under måndagen till en markering från en majoritet av riksdagsledamöterna mot SD:s kandidat Björn Söder. Vänsterpartiet, som var enda parti som öppet motsatte sig en SD-politiker som talman, hade krävt en sluten omröstning. I en första omgång valde 292 av riksdagens 345 ledamöter att rösta blankt.
Därmed fick Björn Söder inte de 50 procent av rösterna som krävdes. Men eftersom inget parti nominerat någon motkandidat togs processen om. Efter tre gånger väljs troligen Björn Söder, oaktat röstsiffrorna.
Varför valde Vänsterpartiet att ni inte nominerade en motkandidat till SD:s Björn Söder?
– Vi hade väldigt gärna sett att Miljöpartiet eller Centern som är fjärde och femte största parti hade nominerat en motkandidat. Det hade varit det rimliga i det här läget, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.
– Vi kände själva att gå fram som sjätte största parti och göra anspråk på en talmanspost, det hade varit svårt att argumentera för. Därför valde vi att begära en sluten omröstning för att göra en tydlig markering i riksdagen. Det blev det också nu då över 290 ledamöter valde att lägga ner sina röster, säger han.
Men är inte det lite av ett slag i luften. Riksdagen hade ju kunnat välja någon annan?
– Ja, jag håller helt med. Vi hade önskat att vi valt en annan talman. Den bollen har legat hos Miljöpartiet och Centern som vi aktivt uppmuntrat att ta fram en motkandidat. Men de har valt att inte göra det.
Men om ni valt att nominera en egen kandidat. Hade inte ni haft en god chans att vinna omröstningen mot SD?
– Men då hade vi ju verkligen börjat ta avsteg bort från den praxis som vi haft i riksdagen. Vi kände att det var svårt att argumentera för det, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.