Sverige hamnar bland de tio sämsta i världen när det gäller det ekologiska fotavtrycket i världen, enligt en ny rapport.
Vi hugger ner träden snabbare än skogen växer, fiskar ut haven och släpper ut för mycket växthusgaser för att naturen ska kunna ta hand om dem, enligt Carina Borgström-Hansson och Håkan Wirtén från Världsnaturfonden, WWF, i dag på DN Debatt.
I samband med riksmötets öppnande får riksdagsledamöterna i dag Världsnaturfondens Living Planet Report. Rapporten visar att anspråken på jordens resurser är drygt 50 procent större än naturens förmåga att förnya dem och ska fungera som underlag för överläggningar och de beslut som fattas.
Som en konsekvens av de ekologiska fotavtrycken minskar den biologiska mångfalden globalt. Populationerna av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler har minskat med 52 procent sedan 1970. Förlusterna är störst i tropiska regioner och allra störst i Latinamerika, menar WWF.
Sverige har gått från trettonde plats till tionde plats bland de länder som tär på jordens resurser mest. Det förklarar WWF med att Sverige har en större konjunktursvacka, med ökande konsumtion. Sambanden mellan materiell konsumtion och ekologiska fotavtryck är tydlig. En stor del av det vi konsumerar kommer från Kina, vilket har ökat utsläppen från produktimporten. Vi har även en stor och energikrävande fordonspark och en hög köttkonsumtion, skriver WWF på DN Debatt.
WWF menar att Sveriges regering kan ta krafttag för att minska de avtryck vi gör. Det går att skärpa redovisingskraven på banker, fond- och försäkringsbolag när det gäller hur deras investeringar påverkar klimatet, införa en skogspolitik utifrån naturens gränser och miljöanpassa vattenlagstiftningen. I dag är kraven på miljöhänsyn för de flesta vattenkraftverk minimal eller obefintlig och baserad på gamla vattendomar, enigt Carina Borgström-Hansson och Håkan Wirtén i sin artikel på DN Debatt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.