Införandet av vårdval ledde till att sjukskrivningarna åter började öka Sverige. Det konstateras i en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkring, ISF.
Vårdval infördes successivt i delar av hälso- och sjukvården under perioden 2007–2009. Under ett flertal år dessförinnan hade antalet sjukskrivningar i Sverige stadigt minskat. Men nu började minskningstakten att plana ut. Och under kommande år bröts trenden och sjukskrivningarna ökade igen.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har på den förra regeringens uppdrag studerat vilka effekter som införandet av vårdval inom delar av hälso- och sjukvården fick på antalet sjukskrivningar. Rapporten konstaterar att vårdvalsreformen är den enskilda faktor som kan förklara att sjukskrivningarna under den här perioden åter började öka.
– När man införde vårdvalet så planade den fallande trenden av sjukskrivningar ut. Om man inte infört vårdvalet hade den fallande trenden fortsatt ett tag till, säger Kristian Persson Kern, en av rapportförfattarna.
Enligt Kristian Persson Kern finns det framför allt två förklaringar till att vårdvalsreformen fick den här effekten. Dels innebar vårdval ökade möjligheter för individen att välja och röra sig mellan olika vårdgivare.
– Det innebär att individen kan välja en annan vårdgivare om man exempelvis inte fått det där läkarintyget som man anser att man behöver för att sjukskriva sig, säger han.
Samtidigt är vårdgivarna helt beroende av patienternas besök för att få intäkter.
– Den vårdgivare som till exempel vill etablera sig är kanske lite mer tillmötesgående för att attrahera patienter. Får vårdgivaren inga patienter som besöker den eller listar sig får den heller inte några intäkter från landstinget, säger han.
De ökade sjukskrivningarna kan dock endast observeras i Stockholms län, som dock utgör ungefär en tredjedel av Sveriges arbetsmarknad. Där ökade under perioden 2007 till 2009 sjukskrivningarna med 6,4 procent på grund av införandet av vårdval.
Varför ökningen bara kan noteras i Stockholm förklaras med att regionen, med sin befolkningsstorlek och befolkningstäthet, har bäst förutsättningar för konkurrens och patientrörlighet. Dessutom ställer Stockholms landsting färre krav på vårdgivare för att få etablera sig i systemet än många andra landsting. Det har lett till fler vårdgivare och ökad konkurrens.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.