Regeringens överenskommelse om att införa kommunalt veto vid etablering av friskolor har mött motstånd från Lärarförbundet. Något som förvånar V:s Rossana Dinamarca.
I måndags presenterade den rödgröna regeringen en uppgörelse som gjorts tillsammans med Vänsterpartiet om att införa kommunalt veto inför nya friskoleetableringar. Samma dag meddelade Skolinspektionen ett beslut om att 44 nya friskolor har fått klartecken att starta nästa läsår.
Lärarförbundet har ställt sig kritisk till ett kommunalt veto och menar i en debattartikel i DN att problemen med segregering och dålig resursfördelning skulle kvarstå.
I stället bör Skolinspektionen få utökade möjligheter att ställa krav på de skolor som söker tillstånd, menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i DN.
Resonemanget förvånar Rossana Dinamarca, som är skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
– Jag tror inte på att Skolinspektionen kan lösa problemen och är lite förvånad över Eva-Lis Siréns uttalande. Ökningen av friskolor är ju det som skapat segregationen, säger Rossana Dinamarca.
Kommunerna har det yttersta ansvaret för sina ungdomar och vid exempelvis konkurser av friskolor är det kommunens ansvar att ordna nya skolplatser. Det är därför inte rimligt att överlåta besluten åt Skolinspektionen, menar Rossana Dinamarca.
– Ibland har Skolinspektionen sagt ja till friskolor, när kommunen sagt nej och sedan har man fått lägga ner kommunala skolor eller stå med dyra, tomma lokaler, säger Rossana Dinamarca.
Rossana Dinamarca menar att utredningen av ett kommunalt veto under 2015 bara är en del i arbetet med att öka likvärdigheten för eleverna. En annan viktig del som måste ses över är det fria skolvalet, säger hon.
Kommer de 44 fristående skolorna som Skolinspektionen gett klartecken att starta nästa år, fortfarande få starta?
– Det får vi se, svarar Rossana Dinamarca.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.