En ny tvingande lag har gett drygt 1 000 ensamkommande plats i kommuner i år. Flera kommuner trotsar dock lagen och varnar för att systemet kommer att krascha.
Sedan årsskiftet kan Migrationsverket tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn oavsett vilket avtal de har med myndigheten. DN:s granskning av lagändringen visar att 1 231 av 5 035 ensamkommande flyktingbarn som sökt asyl i Sverige har anvisats till kommunerna med störd av den nya lagen, rapporterar tidningen i dag.
Flera kommuner har dock nekat Migrationsverkets anvisningar, bland andra Östra Göinge, Nybro och Grästorp. Samtidigt räknar Migrationsverket med att 1 500 fler ensamkommande flyktingbarn kommer att söka asyl i Sverige i år, jämfört med förra året.
För Malmö innebär det runt 50 nya ensamkommande barn varje vecka. Malmös verksamhetschef Stefan Berséus varnar för att systemet kommer att krascha.
– Vi är väldigt oroliga för att systemet inte kommer att hålla. Mycket talar för att det kommer att krascha under hösten. Det är flera kommuner som är så pass ansträngda att de också kommer att börja säga nej till Migrationsverket, säger Stefan Berséus till DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.