Sent i går kväll enades EU-länderna om nya klimat- och energimål. Vägen dit har för Sveriges del varit förvirrad men Löfven är nöjd med resultatet, trots eftergifter som fria utsläppsrätter till Polen.
I går kväll enades de 28 EU-länderna om nya klimat- och energimål som är unionens förhandlingslinje inför nästa års klimatkonferens i Paris. Överenskommelsen landade på att minska växthusgasutsläppen med 40 procent, andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent och energieffektiviseringen ska vara 27 procent år 2030.
Det innebär en viss urvattning, men ligger inte väldigt långt ifrån kommissionens förslag och de krav som Sverige gick med till EU-förhandlingarna. Regeringen hade dock redan innan tvingats sänka sina krav från 50-40-30, och anta Alliansens formel 40-27-30 efter en mycket förvirrad förhandling i EU-nämnden.
Oron för hur klimatförhandlingarna skulle sluta har varit stor. Kolberoende länder som exempelvis Polen, har lobbat för ett väsentligt lägre mål och hotat med veto. Som kompensation kommer dessa länder nu att få gratis utsläppsrätter.
– Det fina med den uppgörelsen är att det är fram till 2030, sedan ska de fria utsläppsrätterna bort, säger Löfven, som flera gånger återkommer till att det övergripande utsläppsmålet är det centrala i avtalet, skriver DN.
Statsministern har dock bara MP och SD bakom sig i den uppfattningen och fick med hjälp av dem en majoritet i EU-nämnden. Vänsterpartiet röstade nej, och Alliansen la ner sina röster.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.