Ambitionerna i klimatavtalet som EU-länderna kom överens om i natt är så låga att ett globalt avtal vid FN-mötet i Paris nästa år kan gå om intet, menar Greenpeace Sveriges chef Annika Jacobson.
Efter stökiga förhandlingar och stora eftergifter till kolberoende länder som Polen, kom Europeiska rådet i natt fram till riktlinjerna för de klimat- och energimål som unionen ska ta med sig till toppmötet Paris nästa år. Där ska ett nytt globalt klimatmål förhandlas fram i FN:s regi.
De mål som EU-länderna nu har enats om är dock så låga att det globala klimatavtalet riskerar att gå om intet, varnar Greenpeace Sveriges chef Annika Jacobson.
– I internationella förhandlingar är det helt avgörande att de rikare länderna tar sitt ansvar för de klimatutsläpp de skapat. När EU kommer med så här låga ambitioner finns risken att utvecklingsländerna inte tycker att unionen gör sitt och då kanske vi inte ens får till ett avtal, säger Annika Jacobson.
Polens envist oambitiösa klimatmål är en av anledningarna till att Sverige ställt låga krav i närheten av EU-kommissionens förslag. Förhandlingsläget försämras om man ligger allt för långt ifrån målen som finns på förhandlingsbordet, har det hetat.
Samtidigt har regeringen fört olika linjer både i EU-nämnden och offentligt. Detta har inte bara skapat stor förvirring, utan också försämrat förhandlingsläget ordentligt, menar Annika Jacobson.
– Det säger också en del om det parlamentariska läget, men om det politiska spelet blir viktigare än sakfrågorna är det väldigt olyckligt för oss medborgare och hela samhället, säger hon.
I den frågan är det inte bara regeringen som bör vara tydligare och ta sitt ansvar.
– Det är väldigt tråkigt att allianspartierna håller fast vid sitt förlag och landar en lägre klimatmålsättning. Att prestigen präglar så mycket i en så otroligt avgörande fråga som berör hela samhällslivet; miljön, ekonomin, jobben, tillväxten och säkerhetspolitiken, det är under all kritik, säger hon.
Carl Schlyter (MP), ordförande i EU-nämnden, är inte heller nöjd med den förvirring som rådde inför klimatförhandlingarna. Men, till de mål som EU:s medlemsländer nu kommit överens om, väljer han att vara positiv.
– Självklart vill jag ha högre ambitioner, men det här är bättre än ingenting. Nu har vi ett ramverk att arbeta med, annars var ju risken att vi kommit tomhänta till Paris, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.