S-kvinnors Lena Sommestad menar att Moderaterna har fel när de hävdar att skillnader i mäns och kvinnors inkomster minskar.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten skriver S-kvinnors ordförande Lena Sommestad i dag att ”Moderaterna just nu [gör] sitt bästa för att skyla över det faktum att kvinnors ställning försämras, bland annat genom att hävda att kvinnor i dag får mer inkomst av eget arbete än tidigare”.
Sommestad har gjort egna beräkningar av statistik som publicerades i en utredning från Riksdagens utredningstjänst i november 2011. En utredning Moderatkvinnorna mot slutet av december skrev en debattartikel kring, med rubriken ”En mer jämställd jul med M och alliansen”.
Vad visar dina beräkningar?
– Det skulle vara positivt om det faktiskt var så att kvinnors ställning på arbetsmarknaden hade stärkts, men så är det ju inte. Den står och stampar. Sysselsättningsgraden för kvinnor ökar inte, säger Lena Sommestad.
Enligt Sommestad vill Moderatkvinnorna få det till att en större del av kvinnors inkomster kommer från arbete. Sommestad påpekar att det i stället förhåller sig så att inkomsterna från trygghetssystemen har minskat, vilket skapar en statistisk illusion av en ökning av arbetsinkomster. Det som har ökat, menar Sommestad, är andelen av kvinnors inkomster från arbete, jämfört med inkomster från trygghetssystemen.
Sommestad menar att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006.
Har regeringens politik bidragit till en sådan utveckling?
– Regeringen har valt att sänka ersättningen i socialförsäkringarna. Finansdepartementet försöker argumentera för att det är en långsiktigt bra politik. Men de kan de inte påvisa.
Du tror inte på arbetslinjen?
– Nej, den tror jag inte på. Kvinnor drabbas oftare av sjukskrivning och arbetar oftare deltid. Då drabbas de hårdare av nedskärningar i socialförsäkringarna, som är en del av arbetslinjen. Bättre vore att satsa på att öka kvinnors hälsa och på den offentliga sektorn. Kvinnor bär upp de jobben och är därför mer beroende av dem för sina inkomster.
Hur påverkar finanskrisen den här statistiken?
– På så sätt att arbetslöshetskrisen slog hårt mot män. Hade vi inte haft finanskrisen hade inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor sannolikt varit ännu mer tydligt markerade.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.