I helgen samlade stora demonstrationer tusentals människor i Ungerns huvudstad Budapest i protest mot ett nytt lagförslag om en särskild internetskatt som regeringen lagt.
På tisdagen väntas nya protester om inte förslaget rivs upp.
Demonstrationerna började fredligt. Tusentals demonstranter höll upp mobiltelefoner i luften mot finansministeriet. Stämningen trappades upp när vissa personer började kasta gamla datorer mot det sittande partiet Fidesz högkvarter. Många demonstranter menar att lagförslaget är ett sätt för premiärminister Viktor Orbán att försvåra tillgången till nätet, i synnerhet i utsatta områden, samt att tysta regeringskritiker.
Organisatörer säger till BBC att lagförslaget är den senaste av Orbáns strategier som förflyttar Ungern längre bort från Europa. Kritiker menar att Orbán är benägen att leda landet i en allt mer antidemokratisk riktning.
Det är inte bara det nya lagförslaget som väcker protester. ”Vi har fått nog av regeringen, vi har fått nog av regeringens korruption och stöld från folket”, säger en demonstrant till Euronews.
Enligt den ungerska regeringen har telefonanvändningen, både den till mobila enheter och till fasta telefonlinjer, minskat de senaste åren eftersom fler ringer billigt via nätet. Den nya internetskatten syftar till att kompensera för förlorade intäkter från skatter på traditionella samtal.
Att ladda ner en gigabyte skulle kosta en privatperson ca 20 kronor per månad, skriver en demonstrant till mig på Twitter. Personen skriver att hen inte är “en arg krigare, men internetskatten blev den sista droppen”. Personen menar att lagförslaget visar hur korrupt Ungern är, och kommer att fortsätta protestera.
Regeringen vill samla in mer än 82 miljoner dollar med skatten, skriver Wall Street Journal i en faktagenomgång.
Tidigare har EU kritiserat Ungerns skärpta medielagstiftning och EU-kommissionens it-kommissionär Neelie Kroes är kritisk mot den nya internetskatten.
Trots att det råder interna motsättningar inom Fidesz är Viktor Orbán populär i Ungern. Orbáns politiska motståndare menar att de ser en växande auktoritär ledarstil och är kritiska mot hans närhet till Rysslands president Vladimir Putin.
I somras drog Putin en ny ridå mot anonymiteten genom att strama åt nätfriheten i Ryssland med en ny lag som innebar nya restriktioner för användare i sociala medier. Om en bloggare har över 3 000 dagliga besökare bör den registrera sig hos Kreml.
Läs också: Wall Street Journals genomgång »
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.