Extraval, omförhandling, utbrutna budgetförslag och hur SD kommer att lägga sina röster. Spekulationerna kring budgetomröstningen har gått varma ett bra tag. SR:s Tomas Ramberg listar fem möjliga scenarion.
Sedan den nya regeringen tog över de spekulerats en hel del kring huruvida deras budget kommer att överleva omröstningen i början av december.
Alliansens skuggbudget, som läggs fram senast måndag, förväntas inte innehålla några överraskningar. Men vilken budget Sverigedemokraterna väljer att rösta på är både oklart och avgörande för regeringens överlevnad.
SD har proklamerat att de kommer att rösta för det förslag som ”gör minst skada för Sverige”. Därmed är det troligt att mycket hänger på hur budgetposterna för migration och integration ser ut i de olika förslagen.
I onsdagens P1 morgon säger Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentator, att SD förmodligen inte kommer att dröja med att avslöja hur de ska rösta. Detta för att använda uppmärksamheten till att pressa de andra partierna till att förhandla med dem, eller åtminstone skapa opinion bland väljarna att de bör bryta isen med partiet.
Ramberg berättar också vilka möjliga scenarion som kan komma att utspela sig i samband med budgetomröstningen.
- Regeringspartierna kan innan omröstningen begära att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för omförhandla den. Detta i syfte att skapa fler blocköverskridande överenskommelser.
- Budgeten går igenom, men strippas på ett antal förslag i behandlingen efteråt. Då är det upp till S och MP att bedöma hur allvarlig skadan är och om de anser det möjligt att regera vidare.
- Regeringen kan välja att avgå.
- Löfven kan förhandla fram stöd för att fortsätta regera i en annan form, exempelvis en ”Löfven 2” tillsammans med andra partier. Eller fortsätta som en enpartiregering utan MP. Det skulle han kunna få borgerligas acceptans för, men det skulle MP såklart motsätta sig.
- Regeringen kan själv utlysa extraval. Dock bör det se ut som att de andra partierna har tvingat honom till detta, vilket är svårt i nuläget. Det stora problemet är att partiet inte har bäddat för ett sådant scenario politiskt. Det kan ifrågasättas om väljarna vet vad man skulle gå miste om vid ett regeringsskifte.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.