Statsvetarna Ulf Bjerld, Jenny Madestam, Stig-Björn Ljunggren och Malena Rosén Sundström.

Socialdemokraternas valanalys kommer snarare ha en terapeutisk verkan än leda till konkret förändring, tror de statsvetare som Dagens Arena talat med.

Under ledning av genusforskaren Kerstin Alnebratt, 50, ska nu Socialdemokraterna analysera valresultatet. Partiet vann regeringsmakten men missade grovt målet på 35 procent. Samtliga etablerade partier stod och stampade, medan Sverigedemokraterna gick fram.
– Det känns extremt angeläget att analysera detta. Den politiska situationen är helt ny, ingen har egentligen vunnit, säger Kerstin Alnebratt till Aftonbladet.

Men vad kan valanalysen egentligen få för betydelse för partiet? Vilka konkreta resultat har tidigare valanalyser egentligen lett till? Dagens Arena ringde fyra statsvetare för att få svar.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, tror att betydelsen beror hur mottaglig partiledningen är. Det stora rådslagsarbete som skedde i partiet efter 2006 ledde egentligen inte till något bestående.
– De producerade väldigt mycket papper men satte inga varaktiga spår, säger han.

2010 års valanalys, den så kallade Kriskommissionen, var däremot spetsigare.
– Där blev det en stor diskussion i partiet hur lite eller mycket man skulle använda den. Det fanns en spänning i partiledning, säger han.

Spänningen skapades framförallt kring kommissionens kritik av den ålderdomliga och odemokratiska partiorganisationen.
– Man tyckte att det var för mycket av industrisamhällets strukturer som fortfarande präglade partiet. Slutenhet och auktoritet, säger han.

Men förändring uteblev även den gången. Det illustrerades tydligt på förra partikongressen 2013.
– Man hade ett valberedningsarbete som ledde till att kongressen i plenum fick ändra stadgarna för att få in lämpligt antal personer i verkställande utskottet. Det är inget modernt sätt att organisera partiet på, säger han.

Bristen på förändring efter 2010 berodde, enligt Ulf Bjereld, på att den starka viljan att komma tillbaka till makten i valet 2014 överskuggade det mesta annat i partiet.
– Nu skulle man inte spela bort korten. Därför hade man en väldigt försiktig politik. Här skulle det inte skrämmas bort några mittenväljare. När man la sig så nära den politiska mitten fanns det inte något utrymme att utveckla någon nytt, säger han.

Den nya valanalysen kommer inte heller leda till förnyelse, tror Ulf Bjereld.
– Partiet är uppfyllt av regerandet. Det kommer inte finnas utrymme till utvecklingstänkande. Det tror jag tyvärr kommer leda till att Socialdemokraterna blir ett vanligt parti som ligger runt 25 procent. Precis det borgerligheten vill, säger han.

Statsvetaren Jenny Madestam är tveksam till om valanalysen kommer leda till något konkret.
– Valanalyser är mer ett sätt att visa att man gör någonting. Det vore mer uppseendeväckande om man inte gjorde en utvärdering, säger hon.

Enligt Jenny Madestam lever vi i en tidsanda av utvärdering.
– Allting i dag ska utvärderas och mätas. Det som partierna ägnar sig åt är ett uttryck för den här tidsandan, säger hon.

2010-års kriskommissionen fick dock sannolikt resultatet att Socialdemokraterna denna gång gick till val ensamma, i stället för i en rödgrön allians.
– Men det var nog lätt för de flesta att dra den slutsatsen utan att sitta i en kriskommission. Mer än konkreta resultat tror jag de här analyserna fyller det en psykologisk funktion. Man behöver få tid att reflektera. Få lite terapi, liksom, säger hon.

Den valanalys som nu drar igång tror Jenny Madestam får svårt att få gehör för några större förändringar.
– Det är svårt när man är i regeringsposition. Det är det som varit Moderaternas dilemma. Det blir lätt ett förvaltande och en stagnering av partiets egen idéutveckling. Jag tror inte att S nu de kommande åren kommer ha en stor omläggning av politiken, säger hon.

Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att valanalyser kan ha viss betydelse. Framförallt genom att absorbera kritik inom partiorganisationer.
– Det är ett sätt att hantera kritik, som annars kan gå andra vägar, säger han.

På det sätt skiljer sig inte partier från andra typer av organisationer.
– Du har en helt spann från remisser på utredningar, till kommissioner och hela vägen till folkomröstningar. I den politiska pappslöjden är det ett sätt att organisera samtycket, säger han.

Enligt Stig-Björn Ljunggren kan man säkert hitta exempel på att partier lärt sig en del politiskt rävspel efter valanalysarbeten.
– How-to-do-it-kunskap. Som när man ska starta valrörelser, vilken typ av utspel som fungerar och inte fungerar. Sånt som funnits spontant i organisationen kan samlas upp, säger han.

Däremot tror han inte att de större strategiska målsättningarna påverkas nämnvärt av valanalysarbete.
– Den typen av insikter kommer ändå. Jag tror till exempel inte att Socialdemokraterna behövde någon valanalys för att förstå att det var ett misstag att plötsligt bjuda in Vänsterpartiet 2010, säger han.

Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström är det generellt sett sällan som valanalyser leder till att partier börjar göra saker mycket annorlunda.
– Om man till exempel tänker på Centerns analys efter förra valet så konstaterade man alla problem som var förknippade med att stå i skuggan av Moderaterna och utmaningarna för ett litet parti i alliansen. Men det betydde inte att något förändrades. De agerade inte särskilt annorlunda efter det, säger hon.

Även Malena Rosén Sundström är inne på den terapeutiska verkan av valanalyser.
– Det är någon sorts terapi. Man går igenom och ser på vilka brister som funnits, vilka förklaringar det finns till att det gått bra eller dåligt, säger hon.

Nu i regeringsställning tror Malena Rosén Sundström att en valanalysgrupp det få ännu svårare att både kritisera och få gehör för sin kritik. Den kritik som till exempel riktades mot det rödgröna samarbetat av Kriskommissionen 2010 är nog inte möjlig i dag.
– Det är svårt att tänka sig att de nu skulle säga att det var fel att liera sig med Miljöpartiet eller att inte ta med Vänsterpartiet. Det känns nästan som att det får de inte skriva, även om de skulle tycka det, säger hon.

Fakta/Socialdemokraternas valanalysgrupp 2014

Huvudvalanalysgrupp
Kerstin Alnebratt, ordförande
Tarjei Skirbekk
Talla Alkurdi
Kathrin Stjernfeldt Jammeh
Jesper Bengtsson, huvudsekreterare

Scenariogrupp – politiska landskapet
Anders Ekholm, ordförande
Carina Sammeli
Kalle Olsson

Partiorganisationen och valrörelsens genomförande
Agneta Karlsson, ordförande
Leif Nordin
Bodil Hansson

Politiska utspel och dess mediagenomslag
Marita Ulvskog, ordförande
Jonas Karlsson
Evin Cetin

Siffergranskning
Björn von Sydow, ordförande
Chatarina Holmberg
Ulf Olsson