I en tid då alldeles för få kritiska röster hörs mot hotet om uranbrytning i Sverige väljer Lise Nordin och Miljöpartiet att lägga all kraft på att kritisera Centerpartiet. Våra båda partier är helt överens i sakfrågan, vi ska inte ha uranbrytning i Sverige, men väljer att agera på skilda sätt för att nå dit.
Lise Nordin skriver själv att hotet om uranbrytning är en alldeles för viktig fråga för att fastna i ett politiskt spel. Trots detta är det alltså Centerpartiet, inget av de andra partierna i Sveriges riksdag, som ständigt är föremål för Miljöpartiets kritik. Tonläget och agerandet för tankarna till sandlådan och gynnar vare sig debatten kring uranbrytning eller den politiska processen för att få till stånd ett nationellt förbud mot uranbrytning.
Lise Nordin lyfter händelserna i Skaraborg för över 30 år sedan – det kommunala vetot användes av berörda kommuner 1977 – som ett exempel på hur uranbrytning har påverkat Sverige. Planerna på storskalig brytning av uran stoppades bland annat genom Centerpartiets starka engagemang i frågan.
Vi var en ledande kraft för att få ett stopp på brytningen med hjälp av det kommunala vetot. Vi visade då genom aktiv handling att vi är mot uranbrytning i Sverige. Ingen som har kunskap om och insyn i det arbetet tvivlar på var Centerpartiet står när det gäller uranbrytning. Vi har aldrig accepterat, vi accepterar inte och vi kommer inte att acceptera att uranbrytning sker någon stans i Sverige.
Alla med kunskap om svensk miljö- och energipolitik inser också att Lise Nordins och Miljöpartiets påståenden, om att Centerpartiet har tillåtit ny kärnkraft och att den förnyelsebara energin har minskat i Sverige, är direkt felaktiga. Sanningen är den att Centerpartiet har åstadkommit stora förändringar i den svenska miljö- och energipolitiken sedan 2006 med energiöverenskommelsen som det främsta exemplet.
Så sent som för en vecka sedan presentades siffror från Svensk vindenergi som visar att årsproduktionen av vindkraft, under 2011, ökade med 74 procent jämfört med året innan. Prognosen för vindkraftsutvecklingen är mycket lovande och bedömningen är att vi redan 2013 kommer att producera den mängd vindkraft som vi planerat att producera först 2020. Detta är en direkt effekt av den tydliga satsning på förnyelsebar energi som var ett krav från Centerpartiet vid förhandlingarna kring energiöverenskommelsen.
Energiöverenskommelsen är ett utmärkt exempel på hur Centerpartiet i regeringsställning påverkar svensk politik. Vi har för avsikt att fortsätta på den inslagna vägen och vid förhandlingsbordet i regeringskansliet arbeta hårt för att driva igenom det stämmobeslut som partistämman i Åre antog 2011 och som säger att Centerpartiet vill utreda en lagstiftning mot uranbrytning i Sverige.
Det är av den anledningen vi har valt att inte rösta för MP-motioner i näringsutskottet. Det skulle försvaga vår ställning i Alliansen och försämra utsikterna för att få igenom en utredning om ett förbud mot uranbrytning. Ett scenario som inte skulle gynna vare sig kampen mot uranbrytning eller utvecklingen av svensk miljö- och energipolitik.
Nu har Miljöpartiet, i snart sagt varje svensk tidning, kritiserat Centerpartiet för vår påstådda hållning i en fråga där vi är helt överens. Frågan om uranbrytning förtjänar att tas på betydligt större allvar än så.
Anders W Jonsson (C), 1:e vice ordförande och gruppledare i riksdagen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.