En riksdagsmajoritet sätter stopp för att Sverige röstar ja för könskvotering till börsnoterade bolagsstyrelser i EU.
På torsdag när EU-ländernas jämställdhetsministrar möts i Bryssel kommer det italienska ordförandeskapet att ge besked om det blir en EU-lagstiftning för att tvinga fram fler kvinnor i bolagsstyrelser, skriver EU-portalen.
Frågan har diskuterats sedan 2012 då EU-kommissionen föreslog minst 40 procents representation senast 2020 i börsnoterade bolagsstyrelser för det underrepresenterade könet. Italienarna har nu föreslagit en kompromiss som sänker ambitionen för att bryta upp motståndet i gruppen som blockerade reformen 2013.
Målet om 40 procents representation kvarstår men inte som tvingande om ett land lyckas uppnå 25 procents representation senast 2018. Det skulle visa att landet är på rätt väg, skriver EU-portalen.
I Sverige har alliansen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vid förra veckans EU-nämndsmöte stoppat regeringens förslag om ett svenskt stöd till kompromissen. Invändningarna mot EU-förslaget är att företagarna själva ska bestämma styrelsens sammansättning och att det är länderna och inte EU som ska besluta i frågan.
Andelen kvinnor i svenska börsnoterade bolagsstyrelser är redan 24 procent, vilket gör att frågan inte är så stor för Sveriges del, enligt jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
– Vi anser att jämställdhetsfrågor är väldigt viktiga. Det här förslaget har lite påverkan på Sverige eftersom vi nästan är där, säger Åsa Regnér till EU-portalen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.