Bild: Skärmdump moderaterna.se
Bild: Skärmdump moderaterna.se

Moderaternas extrastämma på lördagen är en kort process. På blott två timmar ska allt vara klubbat och klart. Någon direkt tid för djupare diskussioner om partiets framtid och politik finns inte.

Det är nästan så man undrar om inte Ulf Adelsohn kommer filibustra stämman under den övrigtpunkt som finns inlagd i slutet av programmet. För någon annan möjlighet finns ju inte att vädra ut kritiken som uppenbarligen bubblar i partiet mot decemberöverenskommelsen.

Inför utsikterna om ett extraval ter det sig förklarligt att M valde att hålla en stämma i samma längd som ett styrelsemöte på ett vanligt företag. Men när valet är avblåst kan man undra om partiet ändå inte borde ändrat om i planerna.

Efter åtta år i regeringsställning finns starka skäl att utvärdera den förda politiken och föra en livlig diskussion om vad som ska utgöra grunden för den framtida. Partimedlemmarna undrar förmodligen vilken riktning Kinberg Batra kommer föra dem mot, något Vesna Prekopic skriver förtjänstfullt om här.

Moderaterna var av tidsnöd tvungna att utse Ulf Kristersson till ekonomisk-politisk talesperson och Elisabeth Svantesson till arbetsmarknadspolitisk dito. När M ser sig i backspegeln efter valet 2018 kan man fråga sig om de inte kommer ångra att de inte drog nytta av extrastämman för att ändra på de rollerna.

Kristersson må vara Kinberg Batras bundsförvant som hade kunnat ge en nyutsedd M-ledare stöd vid ett extraval. Men nu är det valet tre och ett halvt år bort – eoner av tid i politiken. Det skulle ha kunnat vara ett möjligt tillfälle att låta en person som kan injicera mer syre i politiken växa in i rollen. Framför allt borde Kristerssons belastade bakgrund väcka frågetecken om han är rätt man på rätt plats.

Svantesson har i sin tur redan varit arbetsmarknadsminister. Dock la hon inte en enda proposition under den tidsperioden. Precis som Kristersson har hon ett kontroversiellt förflutet. Skälen att välja om och välja nytt är tunga.

Anna Kinberg Batra väljs alltså utan att ha stakat ut en riktning för partiet och utan egentlig konkurrens. Laget som kommer omge henne är lika framhastat. Den kommande mandatperioden kan mycket väl innehålla plågsamma interna debatter för Moderaternas nya ledare.