De rödgröna partierna får egen majoritet i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL. ”Inriktningen kommer förändras” säger ledamoten Ilmar Reepalu (S).
De rödgröna partierna får egen majoritet i den nya styrelsen för paraplyorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det föreslår SKL:s valnämnd efter att ha vägt in valresultatet i Sveriges samtliga kommuner, landsting och regioner. Styrelsens väljs formellt på organisationens kongress i slutet av mars.
Enligt Ilmar Reepalu (S), som är gruppledare för Socialdemokraterna i den nuvarande styrelsen, kommer den konkreta skillnaden främst bestå i vilken typ av utredningar och programberedningar som organisationen i framtiden kommer att tillsätta.
– Där kommer inriktningen förändras. På vilken typ av utredningar eller beredningar vi tillsätter för att på det sättet skaffa ny kunskap kring vad vi vill att politiken ska ändra på, säger han.
Men Ilmar Reepalu framhåller att SKL:s styrelse även i fortsättningen främst kommer att företräda alla kommuner, landsting och regioner oavsett politisk färg.
– Man ska inte överdriva skillnaden. SKL är en paraplyorganisation för alla kommuner och regioner oavsett politisk färg, säger han.
Vilka nya utredningar och programberedningar som den nya majoriteten vill tillsätta vill Ilmar Reepalu inte avslöja.
– Vi har börjat diskutera sådana saker. Vi har ett antal olika sådana som vi är överens om med V och MP och som vi kommer att presentera relativt snart, säger han.
Ilmar Reepalu själv kommer inte sitta kvar i styrelsen under nästa mandatperiod. Processen att hitta hans efterträdare, och som därmed med största sannolikhet kommer att bli ordförande för SKL, är i full gång.
– Valberedningen med Carin Jämtin som ordförande har ytterligare nån vecka på sig för att få in nomineringar. Jag skulle gissa att vi är färdiga med den processen om tre veckor, säger han.
Enligt Emil Broberg, som är gruppledare för Vänsterpartiet och ledamot i SKL:s styrelse, kommer den nya mandatfördelningen innebära en förändring av SKL:s hållning kring privatiseringar och konkurrensutsättning av välfärden.
– Den nuvarande majoriteten varit väldigt positiva till privatiseringar. Där har vi som opposition tillsammans med S och MP varit mer tveksamma och kritiska till mycket av den politiken och markerat mot den flera gånger i styrelsen. Där kommer det bli skillnad i förbundets ställningstaganden, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.