Storbolag undviker att betala hundratals miljarder i skatt genom skatteupplägg i Luxemburg. Det avslöjades i den så kallade Luxleaks-skandalen. Nu har EU-parlamentet tvingat fram en granskning.
I november förra året kunde journalistnätverket ICIJ avslöja hur storföretag undvikit att betala mångmiljardbelopp i skatt med hjälp av avancerade skatteupplägg i Luxemburg. Flera av dem är svenska riskkapitalbolag med stort ägande i den svenska välfärden.
Den då nytillträdde ordföranden för EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, var både statsminister och finansminister i Luxemburg under perioder då skatteflykten pågått. EU-kommissionens lämplighet att utreda Luxleaks-affären har därför ifrågasatts från flera håll.
På initiativ av den gröna partigruppen i EU-parlamentet tillsätts nu en särskild undersökningskommitté som ska granska skatteflykten. EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) menar att frågan om skatteupplägg i medlemsländerna har förhalats i många år och att risken för ytterligare fördröjning var hög eftersom kommissionens ordförande och vice ordförande är från Luxemburg och Holland, länder som är inblandade i skattehärvan.
– Vi måste sätta stor press på kommissionen att komma med lagförslag i rätt riktning. Om vi i parlamentet inte tagit tag i frågan hade det förmodligen inte gjorts något alls, säger han.
Om Peter Eriksson får som han vill kommer utredningen att leda till EU-lagar som innebär att Europa inte längre kan vara en plats för multinationella företags skatteflykt.
– Det underminerar hela skattesystemet. Vi går miste om hundratals miljarder i skattepengar som vi behöver för att kunna upprätthålla vår välfärdsstat.
Men, han har inte medhåll från alla sina 750 kollegor i EU-parlamentet. Det tog hans partigrupp flera veckor att få ihop de 188 underskrifter som krävs för att få till en undersökningskommitté.
– Jag tror att majoriteten vill ha förändring, men det är ett politiskt känsligt ämne för exempelvis de konservativa. Sedan är det nog inte alla som vill att skatteuppläggen ska granskas, exempelvis personer från de inblandade länderna, säger Peter Eriksson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.