”Här har vi ett handelsavtal som riskerar medborgerliga fri och rättigheter, internets frihet och som kommer att påverka straffrätten. Utlåtandet om huruvida detta avtal alls är lagligt – det hemlighålls, åter, för medborgare, media och aktivister. Inte ens andra ledamöter i EP får se det.”

Så skriver bloggaren Henrik Alexandersson, som även jobbar för Piratpartiet i Europaparlamentet, inför nästa veckas beslut som berör Acta-avtalet.

Acta-avtalet är vid det här laget en långkörare i EU-sammanhang. Det kontroversiella avtalet tröskas just nu igenom Europaparlamentet. I nästa vecka ska det juridiska utskottet ta ställning till den rapport om Acta som parlamentets rättstjänst har tagit fram. Det är inför detta beslut som Alexandersson ryter till.

Enligt ryktet är rapporten mycket kritisk. Men det får vi inte veta något om. Rapporten har hemligstämplats. Bara de politiker som sitter i utskottet (och personal som hör till politikern) får ta del av rapporten. På själva mötet – som är öppet – förväntas EU-politikerna sedan diskutera sådant som de inte får nämna.

Tyvärr är det inte första gången kritiska rapporter hemligstämplas. Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft har EU-kommissionen gjort standard av att hemligstämpla avtal som rör handel. De avtal som tidigare skickades över till det folkligt valda Europaparlamentet för öppen granskning får nu en sekretesstämpel med hänvisning till handelshemligheter.

Så skedde med utvärderingen av EU:s fiskeavtal med Marocko. Informationen läckte ut ändå. Och visade att avtalet var en ren ekonomisk förlust för EU och inte heller kom marockanska fiskare till gagn.

Teknokraterna i EU tycks lite för ofta glömma bort vad demokrati är. Det är särskilt skrämmande i eurokrisens tid – när medborgarnas missnöje med de politiska besluten riskerar leda till en sådan omfattande apati att det öppnar för grovt populistiska krafter.

Henrik Alexandersson skriver om Europaparlamentets hantering av Acta-avtalet i läsvärda blogginlägg här och här.