LRF Mjölk varnar för kalciumbrist om man inte dricker en halvliter mjölk om dagen. ”Klart de säger så, de säljer ju produkten”, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket vill i sina nya kostråd begränsa mjölkdrickandet till 2-5 deciliter om dagen. Det har fått mjölkbönderna och mejeriföreningarna i LRF Mjölk att slå bakut och varna för kalciumbrist om man sänker sin konsumtion under en halv liter om dagen.
– En halv liter är bra. Då klarar man sitt intag av kalcium och andra näringsämnen. Dricker man två deciliter riskerar man bland annat kalciumbrist, säger LRF Mjölks nutritionsexpert Helena Lindmark Månsson.
Livsmedelsverket ställer sig frågande till branschens reaktion.
– Tja, det är ju den produkten de säljer, så det är klart att de säger så. Det är fel om man uppfattar dem som neutrala. De sitter inne på mycket kunskap som vi gärna tar del av. Men samtidigt har vi de glasögonen på eftersom vi vet att de vill främja sin livsmedelsgrupp. Det får man ta med i bedömningen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och ansvarig för de nya kostråden.
Enligt henne ligger genomsnittskonsumtionen redan i dag inom intervallet i den nya rekommendationen.
– I genomsnitt äter vi i dag 2,5 deciliter mejeriprodukter om dagen. Någonstans där kan vara en lagom mängd. Man ska äta varierat och då är det viktigt att det får plats med annan mat också, säger hon.
Frågan om hur nyttigt eller onyttigt det egentligen är med mjölk har debatterats flitigt under hösten och vintern. Det började med att lobbyorganisationen Svensk mjölk i höstas stämde havremjölkstillverkaren Oatly för vilseledande reklam. Organisationen menade att Oatly i sin marknadsföring antydde att komjölk skulle vara skadligt.
I november kom sedan en forskningsrapport från Uppsala universitet som gav nytt bränsle till debatten. Enligt forskarnas studie finns det ingenting som tyder på att mjölk stärker skelettet, snarare tvärtom. Dessutom fann man ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk en person dricker per dag.
Åsa Brugård Konde tycker inte att de nya forskningsresultaten ännu är skäl nog att förändra vår syn på mjölk.
– Resultaten måste bekräftas av andra studier innan man kan dra någon slutsats. Vi tycker mjölk, fil och yoghurt är bra mat i lagom mängd, säger hon.
LRF Mjölk är kritiska till Livsmedelsverkets nya kostråd.
– En halv liter är helt okej. Två deciliter är rätt så lite för att få ihop kalcium. Man ska inte behöva vara utbildad dietist eller nutritionist för att klara sitt matintag, säger Helena Lindmark Månsson.
Är det lämpligt att ni som branschorganisation lägger er i hur mycket mjölk vi ska konsumera. Finns det inte en risk att ni rekommenderar en alldeles för stor mjölkkonsumtion för att era medlemmar ska tjäna mer pengar?
– Vi ger inga råd men det är viktigt att alla kostråd från myndigheter vilar på en vetenskaplig grund. Vi värderar mjölk på ett vetenskapligt och neutralt sätt, säger Helena Lindmark Månsson på LRF Mjölk.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.