Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt såg ut att vilja vrida sig ur sitt eget skinn.
Han hade fått vad Hans Linde kallat för en ”enkel” fråga: Kan MP sitta i en regering som förlänger avtalet med Saudiarabien?
I söndagens Agenda var han stenhård. ”Det var ett misstag att över huvud taget ingå det här avtalet från början. Det ska sägas upp. Det är vår glasklara linje”.
Förmodligen uppläxad av någon på regeringskansliet hade den glasklara linjen på onsdagen mjukats upp. Nu hette det att regeringsförhandlingar inte sköts från regeringens talarstol.
Vapenexporten till Saudiarabien var förstås ett öppet mål för Hans Linde. I den utrikespolitiska debatten var han på den här punkten flankerad av såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna.
Kritiken var given. Den regering som säger sig driva en feministisk utrikespolitik torde inte vilja exportera vapen till en diktatur som behandlar kvinnor som om vi var kvar på medeltiden. Där halshuggningar förekommer regelbundet och där bloggaren Rafi Badawi tjänar som exempel till varför man borde undvika umgänge med diktaturen.
Men socialdemokratin är kluven. Om än inlindat i fluffiga formuleringar om att man kan öka trycket för mänskliga rättigheter handlar det förstås om cash. Vapenexporten drar in lite drygt 15 miljarder kronor till statskassan varje år. Saudiarabien står för en femtedel av inköpen.
Att skrota avtalet svider med andra ord i plånboken – och föga oväntat skickade regeringen Mikael Damberg till den nyligen avlida kungen Abdullahs begravning.
Tilläggas kan att den nyfunna kritiken till trots gjorde inte heller Folkpartiet och Kristdemokraterna något åt saken när de satt i regeringsställning.
När det kommer till kritan är det alltså långt ifrån säkert att regeringen landar i ett beslut om att avtalet ska sägas upp. Socialdemokraterna har stora möjligheter att köra över Miljöpartiet.
Men överlever MP något sådant? Så här några månader in i mandatperioden har Miljöpartiet fortfarande få vinster att stoltsera med. Frågan är om inte en fortsatt export skulle vara droppen som får bägaren att rinna över. En revolt mot den egna regeringen kan vara vad som väntar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.