Meltdown Monday, det vill säga härdsmältans måndag, har det som hände i går redan kallats för på Wall Street.
Det här är det värsta som hänt sedan slutet på 20-talet, sa en kommentator, och skuggorna av börskraschen 1929 och den stora depressionen drog som en iskall vind över marknaden. Vi är inte där än, men det ser inte alls bra ut.
Att den amerikanska regeringen och riksbanken, Federal Reserve, lät investmentbanken Lehman Bothers gå i konkurs, och att kollegan Merrill Lynch snabbt lät sig slukas av Bank of America för att undgå samma öde, ska nog läsas som staten inte är beredd till några flera räddningsaktioner.
Det fick räcka med att bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac förstatligades, och det skedde antagligen för att löntagare och småbanker skulle ha lidit för stor skada av en konkurs.
Även om banker i Europa haft affärer ihop med Lehman Brothers, som t ex Handelsbanken, har en ännu farligare smittkälla dykt upp. Enligt New York Times behöver världens största försäkringsbolag AIG omedelbart tillskott på 40 miljarder. Så den finansiella krisen är inte över. Den har bara tagit ny fart.
Trots att redan ett par, tre mindre banker i Europa måst räddas av sina centralbanker, verkar EU minst sagt oförberedd inför framtiden. Det finns visserligen ett papper om att EU-länderna ska hjälpa varandra om det blir en finansiell härdsmälta, men det är inte rättsligt bindande.
I lördags lyckades EU-ministrarna enas om gemensamt rapporteringssystem om hur bankerna mår, men det ska inte vara klart förrän 2012!
Här hemma finns någon slags beredskapslag för bankerna i pipe-linen, men det tar minst ett år för en ny lagstiftning att träda i kraft, och då kan en eventuell ny bankkris vara i fullt sving.
Tillsynen över bankerna vilar på finansinspektionen, vars motsvarighet under bankkrisen på 90-talet gravt missade att slå larm. Hur är det ställt idag? Man kan befara det värsta, när fyra av chefsposterna är vakanta, däribland generaldirektören och chefen för marknadstillsynen.
Men finansmarknadsminister Mats Odell (kd) är förnöjsam. För någon vecka sedan förklarade han att han ville tolka "det faktum att svenska aktörer inte gjort några uttalanden som lugnande". Han tror tydligen att banker, som upptäcker dåliga krediter, kommer att ropa ut det självmant på gator och torg.
Det är en närmast outhärdlig tanke, att om det blir en ny bankkris i Sverige, så kommer ansvaret för att krisen ska redas ut vila på Odell, som hittills varit finansmarknadernas springpojke och naive försvarsadvokat.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.