Flyktingmottagning, Ukraina och EU:s handelsavtal med USA stod på dagordningen när Stefan Löfven gjorde sitt första officiella besök i Berlin på onsdagen.
I dag onsdag träffade statsminister Stefan Löfven Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera ländernas framtida relation. De båda är överens om att EU måste hålla samman och satsa mer på investeringar för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Löfven betonade att jämställdhet är en viktig del i EU:s ekonomiska utveckling.
Den mest brännande frågan var kriget i östra Ukraina. Merkel har Barack Obama bakom sig i förhandlingarna om en fredlig lösning med Vladimir Putin. Men Tyskland behöver Sveriges stöd för att trygga stabiliteten vilket gör Löfven till en viktig spelare, skriver DN.
– Vi stödjer en diplomatisk lösning, de ryska aggressionerna i Ukraina är det största säkerhetshotet sedan kalla kriget. Om det blir nödvändigt vill vi se större och vidgade sanktioner, men vi måste också stödja Ukraina i deras reformansträngningar, sa Löfven på pressträffen som ägde rum efter ledarnas gemensamma lunch.
En annan viktig fråga var mottagandet av de flyktingar som tar sig till Europa från Syrien. Både Merkel och Löfven betonade att övriga europeiska länder måste ta ett större ansvar för att jämna ut fördelningen.
– Vi har inte satt upp en tidtabell eller kvoter för flyktingmottagande, men mottagandet har varit väldigt ojämnt under lång tid och den här frågan måste upp på EU-nivå för att det ska bli bättre, sa Stefan Löfven.
Han var också tydlig med att EU:s handelsavtal med USA, TTIP, är viktigt för unionens framtid.
– Vi vill att TTIP blir verklighet och har all anledning att de till att så sker, sa han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.