Läckta dokument från EU-kommissionen bekräftar mångas farhåga att handelsavtalet TTIP hotar att stänga dörrarna för återkommunalisering av verksamheter i välfärden.
Det omstridda handelsavtal som förhandlas mellan EU och USA, TTIP, har främst kritiserats för att det innehåller en tvistlösningsmekanism, ISDS, som innebär att amerikanska bolag kan stämma den svenska staten.
En farhåga som har fallit i skymundan är att avtalet kan stänga dörrarna för återkommunalisering av verksamheter. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har försäkrat avtalets kritiker om att denna tolkning är felaktig.
Nu visar läckta dokument att kritikernas farhågor är motiverade. BBC avslöjar i dag att Storbritanniens offentliga sjukvård faller inom ramen för TTIP:s tvistelösningsmekanism. Det innebär att amerikanska bolag som tagit sig in på den brittiska vårdmarknaden kan stämma regeringen om den vill återkommunalisera verksamheterna.
Den svenska regeringen är positivt inställd till TTIP, men inbördes splittrade om ISDS. Om avtalet går igenom i nuvarande form kan det innebära att Sveriges välfärdsverksamheter inte kan återkommunaliseras.
Däremot kan vi få desto fler privata skolor, vårdcentraler och hemtjänstbolag drivna av amerikanska och kanadensiska företag, som sedan kan stämma den svenska staten om den vill återkommunalisera verksamheterna.
Det läckta dokumentet är det erbjudande som EU lade fram till USA sommaren 2014.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.