Avknoppningen av vårdcentralen Serafen är bara en av många där den moderata kommun- och landstingsledningen har kritiserats för att i praktiken ha skänkt bort mångmiljonbelopp till ett antal privatpersoner.
Men just Serafen, beläget i en vacker sekelskiftesbyggnad mitt emot Stockholms stadshus, har varit en extra känslig fråga. Kanske för att priset den gången var så exceptionellt lågt, 695 000 kronor, för en verksamhet som brukade gå mellan 2 och 4 miljoner i vinst varje år. Så pass lågt att vem som helst som promenerar förbi och slänger ett öga upp mot den enorma altanen förstår att det är ett underpris.
Vad får man för 695 000 kronor i Stockholms innerstad? Inte mycket.
När sedan det riktiga värdet av verksamheten blev känt i början av året exploderade affären på nytt. Enligt Vänsterpartiet har verksamheten nu sålts vidare till vårdjätten Capio för 20 miljoner kronor.
På 5 år hade alltså värdet på verksamheten ökat 29 gånger om, eller med 2 900 procent. De sex läkarna har blivit mångmiljonärer.
Dagens Arena har flera gånger granskat försäljningen av Serafen. Vi har dels kunnat avslöja att Filippa Reinfeldts närmaste kollega, landstingsrådet Lars Joakim Jakobsson, personligen känner Ulf Hallum som var en av de läkare som fick köpa verksamheten. Vänsterpartiets Birgitta Sevefjord kallar det ”vänskapskorruption”.
Dagens Arena har också i detalj grävt ner oss i exakt hur det gick till när Serafen såldes och hur priset bestämdes. Vi kunde bland annat avslöja att den ”oberoende” värdering, som gjordes av revisionsfirman Öhrling PricewaterhouseCoopers (PwC) och som de moderata politikerna hela tiden hänvisat till, i själva verket var riggad.
Dagens Arena lät Tomas Hjelström, ekonomie doktor i företagsvärdering på Handelshögskolan i Stockholm, att titta på PwC:s värdering.
– PwC skriver själva att de inte har gjort någon djupare analys av ”marknad, verksamhet, finansiell historik eller prognos”. Men det är ju just det som är värdering! Själva beräkningarna kan nästan vem som helst göra som har en grundläggande förståelse för företagsekonomi, säger han.
– Det är ju helt uppenbart att det inte är ett fullständigt värderingsuppdrag som PwC har fått. Det är en begränsad analys som man har blivit ombedd att göra, säger han.
Dessutom kunde Dagens Arena avslöja att politikerna vid flera tillfällen blev upplysta om att det handlade om en undervärdering. De hade till och med tillgång till en alternativ värdering där vinsten första året beräknades till mellan 2 och 3 miljoner kronor. Ändå valde man att gå vidare.
I dag presenterar Sveriges Radio Ekot en granskning av försäljningen. Till stor del är granskningen identisk med vår. Det är en viktig granskning, men vi beklagar att Ekot valt att inte ge oss cred för vårt arbete.
Men som sagt, avknoppningshärvan är större än Serafen. Dagens Arena har även granskat de försäljningar som gjordes i skuggan av Serafen. Mönstret är detsamma där. Det första årets vinst översteg i flera fall försäljningspriset.
Även Dagens Arenas ledarskribenter har skrivit om Serafen och avknoppningarna. Missa till exempel inte Eric Sundströms ledare om moderata kompispriser.
Fotnot: Efter publiceringen av denna bloggpost har Ekot lagt till en länk till Dagens Arenas granskning på hemsidan. Det tackar vi för!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.