Förra året stängdes Hermodsdalsskolan i Malmö. Stadsdelsnämnden ansåg att våldet och hoten var bortom kontroll. I söndags sändes Dokument inifrån där Evin Rubar undrade vad som egentligen har hänt.
Ett svar var att många av eleverna har ärvt våldet hemifrån. Deras invandrade föräldrar hade agat, gett örfilar och pucklat på. Skola och socialtjänst hade nog anat men förhållit sig passiva. De ville inte tränga sig på familjelivet. Trots att föräldrarna bröt mot lagen.
I den nya boken "Barnbrudar" diskuterar journalisten Tina Thunander ett liknande problem: Tvångsäktenskap och varför det finns dispenser för barnäktenskap. Det här är en guldgruva för svenska rasister. Men innebär det att man ska sopa lagbrotten under mattan?
Ofta sägs att socialtjänstens passivitet beror på hänsyn till "andra kulturer", utifrån något slags liberal mångkulturalism. Är det så? Jag undrar om det inte finns en annan förklaring. Även den med politisk laddning. Konservativ samhällssyn ger familjen en särställning, en frizon som myndigheterna ska lämna i fred. Under 1980- och 90-talen kom en spärreld med kritik mot tvångsomhändertagande av barn och socialtjänstens utredningar från familjekonservativt håll som Agneta Pleijel och Maciej Zaremba. Och den tog hårt. Myndigheterna tappade självförtroendet.
Att snoka omkring i familjeförhållanden, eller till och med ingripa med åtal mot föräldrar, är svårt. Gränsen mellan att acceptera övergrepp och att orsaka dem hårfin. Särskilt när socialsekreterare saknar tid och resurser.
Men basen för det mångkulturella projektet är lagen och demokratin. Rättsläget är solklart: I Sverige ska kulturella förklaringar inte ge strafflindring. Den som bryter mot förbud mot barnaga eller det, än så länge, otydliga förbudet mot tvångsäktenskap ska åtalas. Myndigheter måste utreda. Och ingripa. Att tveka utifrån "kulturella" orsaker är rasism.
Däremot ska myndigheter inte ägna sig åt att definiera – ännu mindre försöka upprätthålla – någon "svensk värdegrund". Någon sådan finns inte. Det mångkulturella landet måste bygga på demokratiskt beslutade lagar, inte en föreställd svenskhet. Förbud att spöa sina unga har inget med svensk kultur att göra, men med politik och lagstiftning.
Alliansen har tillsatt en arbetsgrupp i regeringskansliet som arbetar med frågor om svensk värdegrund. Det är inte bra om värderingsbludder blir åtgärd mot lagbrott. Bättre att ge socialtjänst, skola, åklagare och polis starkare självförtroende att bryta sig in i familjeborgen för att hindra olagliga övergrepp.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.