INTERVJU. ”De internationella företagen tjänar stora pengar, men de kvinnliga fabriksarbetarna fortsätter att leva i fattigdom.” Det säger Nazma Akter, som kämpar för att förbättra de bangladeshiska textilarbetarnas villkor, till Dagens Arena.
– Snälla se efter textilarbetarna, det är min begäran till de internationella företagen. Det är era arbetare. De arbetar i Bangladesh, men också för er och för västerländska konsumenter.
Det är med en vass skärpa i rösten som Nazma Akter riktar sin uppmaning till de multinationella klädmärken som producerar kläder i Bangladesh. Företag som H&M, Lindex och Kappahl har alla förlagt produktion i landet. Nazma Akter är ordförande för the Joint Garment Workers’ Federation och generalsekreterare för the Awaj Foundation i Bangladesh. Hon är en tung nyckelspelare för att förbättra villkoren för de många kvinnliga textilarbetarna i landet.
Nyligen var hon i Sverige för att uppmärksamma de bangladeshiska textilarbetarnas villkor. En industri där 3,5 miljoner bangladeshier (?) arbetar och där 80 procent är kvinnor. Själv började Nazma Akter arbeta som textilarbetare redan som elvaåring.
– Under min tid som textilarbetare mötte jag många svårigheter. Lönen betalades inte ut regelbundet, det var långa arbetspass samt fysiska och psykiska missförhållanden, säger Nazma Akter.
– Jag hade inte tillgång till mina rättigheter. Därför blev jag representant för fabriksarbetarna. Jag ville hjälpa till att skapa bättre förhållanden.
Levnadsförhållandena har inte förbättrats
Sedan Nazma Akter för lite drygt tjugo år sedan lämnade fabriksgolvet för det fackliga arbetet har förhållandena i många fabriker blivit bättre. Olyckor och bränder, som fått internationell medial uppmärksamhet, har lett till att de ansvariga för fabrikerna har pressats till att förbättra ventilation och byggnader.
– Det har skett förbättringar. Det stora problemet är att levnadsförhållandena inte har blivit bättre.
Den lagstiftade minimilönen är 3 000 taka i månaden. Omräknat till svenska pengar blir det 240 kronor. En omöjlig summa för att täcka alla utgifter, förklarar Nazma Akter, och säger att över hälften av lönen går till att betala hyran. För många kvinnor i textilfabrikerna innebär det att de måste jobba långa extratimmar.
– Fabrikskvinnorna lever under väldigt svåra förhållanden. Utgifterna är många och de har svårt att ha råd med en näringsrik kost. De äter mindre än vad de borde och många textilarbetare blir sjuka och har problem med hälsan.
– De internationella företagen tjänar stora pengar, medan de kvinnliga fabriksarbetarna berövas sina rättigheter och lever i fortsatt i fattigdom.
“De offrar sina liv”
Nazma Akter gestikulerar ut mot fåtöljerna i mötesrummet där vi har satt oss för intervjun. Hon lutar sig framåt och utbrister:
– Du vet, i Europa ses gamla människor som bördor. I Bangladesh gäller det även unga människor, du är förbrukad redan i 30–35-årsåldern. Kvinnorna offrar sina liv för att deras familjer ska få mat på bordet.
När jag intervjuade Swedwatchs kanslichef Viveka Risberg, i samband med att de släppte rapporten ”A lost revolution?”, sa hon att de internationella företagen borde ställa hårdare krav för att Bangladeshs regering ska höja minimilönerna.
– Ja, de här företagen har en mycket stor makt. De skulle kunna mobilisera, föra en dialog och förhandla med regeringen. Företagen måste också inse att det är människor de har att göra med. Inte bara tänka på den vinst de gör.
Nazma Akter bläddrar fundersamt i Swedwatchs rapport. Där speglas de många kvinnor som lämnat landsbygden för att söka en inkomst i storstaden. De kvinnor som lever separerade från sina barn, som delar sina enrummare med andra fabriksarbetare, ofta utan tillgång till rent vatten. Men som trots många timmar i fabrikerna knappt kan leva på sin lön.
– Det blir en dubbelmoral att säga att man eftersträvar bra levnadsvillkor för de anställda arbetarna, samtidigt som man jagar så låga priser som möjligt. Om man verkligen vill förbättra villkoren, måste man också sätta sig in i de svårigheter arbetarna har.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.