Byggsubventioner är en del av regeringens plan för att få fart på bostadsbyggandet. ”Det går redan att bygga billigt i dag, byggsubventioner riskerar bara att driva upp markpriserna”, säger KTH-professorn Hans Lind.
I dag presenterade regeringen sin plan för att få fart på byggandet av hyresrätter. En del är byggsubventioner särskilt inriktade mot hyresrätter. Stödet beräknas landa på 3,2 miljarder årligen och ge 15 000 nya lägenheter per år.
Hans Lind, professor vid KTH, tycker att regeringen har ställt fel diagnos.
– Det går redan att bygga billigt i dag. Det stora problemet är att kommunerna inte planlägger tillräckligt med mark, säger han.
Subventionerna kommer därför sannolikt få väldigt liten effekt på själva grundproblemet– att det byggs för lite.
– Risken är i stället att det driver upp markpriserna. Kommunerna kommer att vilja ta ut så mycket marknaden klarar. Jag har svårt att se någon poäng med byggsubventioner.
Vettigare vore att lägga pengar på en ekonomisk morot för de kommuner som vill planlägga mark för att bygga för andra grupper än höginkomsttagare, menar Hans Lind.
– Om en kommun vill satsa på socialt motiverat byggande bör staten gå in och skjuta till pengar för infrastruktur, kanske ta vissa ekonomiska risker och stödja projekt som gör det billigare att bo. Nu sänder man signalen att det är för svårt att bygga, det stämmer inte, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.