Ett kryphål i lagen om valfrihet kan göra Västernorrland till Sveriges första landsting som begränsar vinster i vården. “Vi ska leverera det vi lovat väljarna”, säger vårdvalsutskottets ordförande Erik Lövgren (S).
Genom att utnyttja ett kryphål i lagen om valfrihet kan Västernorrlands landsting bli först ut i Sverige att begränsa vinster i vården.
– I lagen om valfrihet, femte paragrafen som beskriver vilka krav man kan ställa i avtalstecknande, ser vi ett utrymme för att kunna ställa vissa krav om skäl föreligger, säger Erik Lövgren (S), ordförande i vårdvalsutskottet i Västernorrlands landsting.
Skälen i Västernorrlands fall är att väljarna har röstat för en säkrad kvalitet, bibehållen valfrihet och begränsat vinstuttag i vården. Och att de privata vårdgivarna suger resurser ur välfärdsbufferten.
– I valrörelsen pratade vi om att new public management ska bort, att pinnjakten i vården inte behövs och att se till att balansera upp det överutbud som kommit av lagen om valfrihet. Vi fick 48 procent i landstinget, nästan egen majoritet, säger Erik Lövgren.
Sagt och gjort. Landstingets budget som röstades igenom i november innehöll ett förslag om att omarbeta regelboken. Den styr lagen om valfrihetstjänster i en region eller ett landsting, exempelvis regler, kvalitetsnormer och ersättningar och fastställs av landstingsfullmäktige. Regelboken omarbetades i syfte att bibehålla kvaliteten och valfriheten, samt att begränsa vinstuttagen.
Sedan fattade vårdvalsutskottet beslut om att ge landstingsfullmäktige landstingsdirektören i uppdrag att utreda frågan om bland annat vinstbegränsning.
– Ambitionen är att begränsa vinstuttagen på det sätt som är möjligt inom svensk lagstiftning. I grunden handlar det om att leverera det vi lovat väljarna och allt är mer än noll, säger Erik Lövgren.
Han tror dock att de kan komma att stöta på patrull.
– Men hur ska vi veta om ingen har prövat? Nu har vi en regering som tycker att vinster i välfärden bör synas i sömmarna. Det kan finnas en annan ingång till hur man tolkar lagstiftningen nu än under det borgerliga styret, säger Erik Lövgren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.