I september höjs taket i a-kassan. Men allt färre omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Andelen arbetslösa personer som får inkomstbaserad ersättning har halverats sedan 2002.
Från och med september höjs taket i a-kassan från 18 700 kronor till 25 000 kronor. Det innebär att 35 procent av de som har rätt till a-kassa i höst kommer att få ut 80 procent av sin inkomst om de blir arbetslösa, att jämföra med dagens 10 procent.
En väsentlig förbättring, menar LO:s utredare Ulrika Vedin, men långt ifrån en rimlig inkomstbortfallsförsäkring. Hon tycker att taket fortfarande är för lågt. Dessutom har andelen arbetslösa som omfattas av arbetslöshetsförsäkringen halverats sedan 2002*.
Siffran har sjunkit från 81 procent år 2002 till 42 procent år 2014. Det stora raset sker år 2007–2008.
En anledning är att den borgerliga regeringen tog bort studerandevillkoret, som gav personer som avslutat gymnasiet eller eftergymnasiala studier ersättning med försäkringens grundbelopp efter en viss tid i arbetslöshet.
– Där har politiken aktivt medverkat till att ställa framförallt unga personer som är på väg ut på arbetsmarknaden utanför försäkringen, säger Ulrika Vedin.
En annan anledning är de skärpta reglerna för deltidsarbetslösa som innebar att de inte fick ersättning mer än 75 dagar, samt att även tillfälligt timanställda skulle omfattas av samma begränsningsregel.
– Tillfälligt anställda har ju inget fast anställningskontrakt i den bemärkelsen. De blir inringda vid behov och att begränsa den gruppens rätt till ersättning är orimligt, säger Ulrika Vedin.
De nästan 300 000 arbetslösa personer som inte omfattas av arbetslöshetsersättning är i dag hänvisade till försörjningsstöd, utvecklingsersättning, det lägsta aktivitesstödet och etableringsersättning. Omkring hälften av dem som får försörjningsstöd uppger att det beror på arbetslöshet.
– Det är väldigt låga ersättningar. Vi behöver en arbetslöshetsförsäkring som omfattar de allra flesta, både väletablerade och de som är relativt nytillträdande på arbetsmarknaden.
– Regeringen måste förändra kraven på hur mycket arbete som krävs för att kvalificera sig för ersättning men också utforma ett nytt studerandevillkor för dem med avslutade studier på gymnasie- och eftergymnasial nivå eller SFI. Det skulle fånga upp de allra flesta som ansträngt sig för att förbättra sin position på arbetsmarknaden, säger Ulrika Vedin.
*LO:s beräkningar om andel ersättningstagare beräknas på följande sätt. Antalet ersättningstagare utgörs av dem som får a-kasseersättning (inkomstrelaterad eller grundbelopp) och aktivitetsstöd (inkomstrelaterat eller grundbelopp) baserat på tidigare rätt till a-kasseersättning. För dessa uppgifter är källorna IAF och Arbetsförmedlingen. Den totala arbetslösheten utgörs av antal arbetslösa enligt SCB:s arbetslöshetsstatistik, exklusive heltidsstuderande samt antalet deltagare i konjunkturberoende arbetsmarknadspolitiska program där deltagare har rätt till aktivitetsstöd, deltidsarbetslösa samt timanställda som är inskrivna på Arbetsförmedlingen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.