Regeringens miljardsatsning på äldreomsorgen finansieras av nedskärningar på densamma. Bland annat stryker måltidslyftet på foten. “Kommunerna kan själva bidra till att maten blir bättre”, säger Ulla Andersson (V).
Regeringens miljardsatsning på äldreomsorgen beräknas öka bemanningen med 2 500 tjänster. I vårändringsbudgeten kommer dock över 80 procent av finansieringen från nedskärningar på just äldreomsorgen.
Äldreboendegarantin, måltidslyftet och den nationella demensplanen försvinner till förmån för mer personal.
– Kommunerna kan själva bidra till att det blir bättre mat. Nästa år får äldreomsorgen 2 miljarder, det frigör resurser hos kommunerna att göra egna satsningar, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Kommunernas 140 miljoner kronor till kompetensutveckling är en annan post som får stryka på foten.
– Vi tror att det är viktigare att börja från grunden. Jag ställer inte mer personal mot kompetensutveckling, men oavsett vem man pratar med är personalbristen äldreomsorgens stora problem, säger Ulla Andersson.
Hon menar att högre bemanning är en förutsättning för att personalen alls ska få tid för fortbildning. Även här påpekar hon att nästa års ökade resurser möjliggör för kommunerna att själva satsa på personalen.
– Någonstans måste vi börja och vi har valt att prioritera mer personal. Den borgerliga regeringen hade avsatt pengar för kontrollsystem och ökad samverkan, då tycker vi att bemanningen är viktigare, säger Ulla Andersson.
Tror du att nedskärningarna på kompetensutveckling och måltider kan leda till större skillnader mellan kommunerna? Att vissa väljer att satsa och andra inte?
– Nej, det tror jag inte.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.