Fjärde gången gillt? Folkpartiet återanvänder förslaget om språktest för invandrare. Utspelet avfärdas av Centern och Kristdemokraterna.
Folkpartiets förslag om språktest bryter av på en punkt jämfört med tidigare gånger då förslaget har lagts fram. Den här gången sker presentationen mitt under en mandatperiod. Vid de tre föregående tillfällena har företrädare krävt språktest i samband med valrörelsen inför ett riksdagsval. I övrigt är det mesta sig likt.
”Kunskaper i svenska krav för medborgarskap” löd rubriken på DN Debatt på tisdagsmorgonen. Avsändare var de tre ledande företrädarna för Folkpartiet; partiledare och utbildningsminister Jan Björklund, integrationsminister Erik Ullenhag och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
Det är fjärde gången som partiet återvänder till förslaget om att införa språktest för invandrare. De tre tidigare utspelen har framförts i samband med riksdagsvalen 2002, 2006 och 2010. Senast 2010 kombinerades kravet på språktest med ett förslag om att förbjuda burka i skolan.
Vid de föregående utspelen har partiet fått kritik för att misstänkliggöra invandrare och att lägga populistiska förslag för att nå opinionsframgångar. Hittills har heller inte förslaget om språktest gett utdelning – trots att partiet till skillnad från 2002 sitter i regeringsställning.
Fredrik Hardt, pressekreterare för Kristdemokraterna, säger till Dagens Arena att partiet också denna gång tar avstånd från förslaget.
– Det viktiga är att fokusera på kvalitet i språkundervisning och att människor får ett arbete. Vi ställer oss inte bakom FP:s förslag, helt enkelt.
Förslaget avfärdas även av Fredrick Federley, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet:
– Diskussionen om medborgarskap hade vi för ett halvår sedan på samordningskansliet. Så den frågan känner jag är avdömd. Jag har svårt att se att FP kan väcka den till liv igen.
– Det finns mycket som behöver göras när det gäller integration, men det är inte tumskruvarnas politik som är lösningen, fortsätter Federley.
Vad tycker du om att FP tar upp det igen?
– Vi småpartier i alliansen har det lite tufft i opinionen. Då kan man som FP lockas att ta till de snabba korten och hoppas på en tillfällig lindring opinionsmässigt. Men det leder inte till någon långvarig framgång. Det har FP själva visat, säger Fredrick Federley.
Moderaterna har bett om att få återkomma med en kommentar i frågan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.