Nu stärker Ryssland sitt inflytande i hela Europa. Bulgariens nationalister delar Putins dröm om ett eurasiskt välde. Arena möter ortodoxa separatister som stöttar sina bröder på Krim.
Sofia, Bulgarien.
I Sofia, en av Europas äldsta städer, doftar det ofta som om någon precis har eldat i kaminen. Ruiner från svunna tider varvas med ivriga shoppingstråk. Eurodisko från 90-talet dånar längs Boulevard Vitosja.
Passagerare på den röda tunnelbanelinjen surrar om de knaggliga ryska vagnarnas säkerhet. Från tunnelbanestationen Serdika, där Sofias moské Bani-Basji och det anrika shoppingcentret Tzum ligger, kan man byta till den hyfsat nybyggda blåa linjen mot stationen James Bourchier. I en förort möter två svartklädda patrioter från den paramilitära ytterhögern upp. Vi ska prata om Putins eurasiska dröm. Dessa nationalister som vill ansluta Bulgarien till det andra EU: Eurasiska ekonomiska unionen (EaEU).
Men de för ytterligare en kamp på hemmaplan: de vill genomföra en nationalistisk revolution.
Simeon Kostadinov pojkler. Vi tar en knagglig hiss till en pömsig lägenhet med bruna banderoller, fanor med kors och ängeln Sankt Mikael. En vanlig ortodox symbol. I Nya Testamentet leder ängeln Guds fiender mot Satans krafter. I det heliga kriget övervinner Sankt Mikael satan.
Pavel Tjernev, en stadig man med uppsluppet humör och grova militärkängor, spelar Farmville vid datorn i rummet intill. Hans spegelbild blänker i tv:n.
– Vi skyller på väst som tvingar på oss en multikulturell modell. När minoriteter får privilegier skapas social orättvisa, säger Simeon Kostadinov. Han lutar sig tillbaka. T-tröjan knycklas till, musklerna spänns. Han är född 1984.
Trots att Bulgarien är ett pluralistiskt samhälle finns det diskriminering mot bulgariska muslimer, romer, pomaker och turkar. På arbetsmarknaden, i det politiska systemet. Den bulgariska mentaliteten, om det finns en sådan, bottnar i övertygelsen om bulgarernas stordåd när revolutionärer lyckades parera osmanerna under aprilrevolutionen år 1876. Samtidigt som landets gränser har krympt lever idéer om en svunnen stormakt kvar. Det imaginära Storbulgarien. Frigörelsen visade sig vara placebo, tills nästa imperium tog vid.
– Ni kan anklaga mig för antisemitism för det jag säger, fortsätter Simeon Kostadinov. Vill du ha lite coca-cola förresten?
Tjernev säger att Bulgarien ska vara i stridsberedskap. Han har fullt upp med sin frigörelse på internet. Deras heliga krig utkämpas både on- och offline. En klickjakt som påminner om proryska separatisters propagandistiska kamp. I sociala medier sprider han bilder på ikoner och AK-47:or med följande bildtext: våra argument. Bildkavalkaden på Putin, Breivik, Johnny Depp och ökända bulgariska revolutionärer ska visa upp deras motstånd mot samtiden. Hjältar som de vill spegla sig i. Hans vänner från Moldavien, östra Ukraina och Serbien har en liknande fosterlandsretorik och säger sig utkämpa viktiga strider för sitt folks överlevnad.
Pavel Tjernev beskriver sig själv som en paramilitär ortodox aktivist som rustar för vad han kallar för en ortodox gryning. Så heter även den paramilitära organisationen som han är politisk sekreterare för: Pravoslavna Zora.
Idén om Pravoslavna Zora uppstod i Kosovo 2011. På Krim träffade Tjernev och Kostadinov sina ukrainska och bulgariska samarbetspartners.
– Jag var i Kosovo och kämpade för människor som lämnades åt sina öden. Och de skäller på oss, de ortodoxa aktivisterna. Det vi försvarar är tusenåriga ortodoxa principer.
I samband med annekteringen av Krim befann sig Pravoslavna Zora i Ukraina och stöttade de proryska separatisterna. Tjernev reste dit med andra volontärer från Balkan som valobservatör. Ortodox gryning skickade även fotsoldater i slutet av 2014 för att försvara den bulgariska minoritetsbefolkningen i Odessa Oblast i södra Ukraina. Det beräknas bo mer än 200 000 bulgarer i Ukraina.
– Kolla på Krim och på Ukraina. Bara en sann nationalistisk revolution kan städa upp vänsterliberalismens cancersvulst som plundrar, rånar och begraver. Den ortodoxa revolutionen måste vara politisk, säger Tjernev.
Pavel Tjernev och Kostadinov är ökända aktivister som har rört sig i olika nationalistiska falanger. Båda är jurister och har varit politiskt aktiva länge. Varför Tjernev förlorade sin juristlicens vill han inte säga. Han anser sig vara rättrogen. De drar sig inte heller för att skryta om sina bekanta i den så kallade antimuslimska miljön i resten av Europa. Från Österrikes framlidne Jörg Haider, som för många år sedan sa till Tjernev att västra Europa kommer att falla sönder, till Frankrikes Marine Le Pen. De säger vördnadsfullt att de vill skicka en hälsning till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
De svartklädda fotsoldaterna går i gång på makt. De har tillhört olika partier och utomparlamentariska grupper, från Blood and Honour, landets äldsta nationalistiska parti VMRO, ultranationalistiska Ataka, tidigare vågmästare i parlamentet, till växande Nationella frontenför Bulgariens frälsning (NFSB) – ett parti som hösten 2014 gick till val på att inrätta arbetsläger för etnisk rensning av Bulgariens romska befolkning, som de menar kan bevaras som framtida ”turistattraktioner”, enligt uppgifter från bulgariska Helsingforskommittén.
Under 2007–2008 grundade Tjernev partiet Svoboda. 2009 gick Svoboda med i rörelsen Stop the islamisation of Europe (SIOE). Sedan dess backar Svoboda ofta upp protester i Storbritannien, Köpenhamn, Bryssel. De har även varit i Sverige.
Grupperingar från Pravoslavna Zora har även dragit på så kallade korståg till kloster, för att jaga bort munkar som inte är rättrogna mot deras patriotiska bild av den ortodoxa trosläran.
Nu sympatiserar Tjernev med den nya Patriotiska fronten som ingår i premiärministern Bojko Borisovs högerkonservativa regering. Patriotiska fronten gjorde bra ifrån sig i senaste parlamentsvalet och fick över 7 procent.
Tjernev säger att väst vill ta det bulgariska territoriet med anledning av dess geostrategiska plats. Därför vill nationalisterna samarbeta med Ryssland i stället och vara med och värna de politiska kopplingarna mellan länderna.
– Flera oberoende icke-statliga organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter hoppar på oss för att vara fascister. De menar att vår ideologi inte är demokratisk. Ja, den är extrem, men inte fascistisk, säger Tjernev.
Pravoslavna Zora har inga kopplingar till Gyllene gryning i Grekland, vars medlemmar använder nazistiska symboler och härjar i gatustrider, och som öppet uttryckt sitt stöd och samarbete med Moskva; särskilt med delar av den ryska extremhögern, från vilken den fått finansiella medel.
Enligt Tjernev grundades Pravoslavna Zora av boxaren och kommendören Zjivko Ivanov mellan 2011–2012. Ett slagord lyder: ”Ortodox eller dö”. Zjivko Ivanov befinner sig numera i exil i Barcelona.
Hösten 2014 drog Ivanov till Ukraina för att skydda den bulgariska minoritetsbefolkningen. På bilder på Facebook poserar han med automatvapen i en skog. Deras strid påminner om de ryska volontärerna som stred på serbernas sida under Bosnien– och Kosovo-kriget på 1990-talet.
På hemmaplan rustar Tjernev för en så kallad nationalistisk ortodox revolution för att lösa landets ekonomiska och sociala problem.
Det finns uppgifter om att Pravoslavna Zora i Ukraina får finansiering från Moskva. När jag frågar om vem som beväpnar och finansierar organisationen svarar Tjernev att allt tal om Moskva är falska anklagelser.
– Jag tar emot i min systers lägenhet! Om vi hade pengar skulle sekreterare strutta runt här. Någon som hämtar affischer.
– Våra finansiärer finns i landet.
Zjivko Ivanov säger till bulgarisk stats-tv att det är han själv som står för kalaset och att han bekostar Pravoslavna Zoras resor till Ukraina på egen hand.
Medan Ryssland invaderar Ukraina märks en politisk utveckling på Balkan som också baseras på idén om homogena samhällen. Simeon Kostadinov, som företräder Bulgariens nationalistiska parti (NPB), berättar att det handlar om att skydda den sociala rättvisan och att värna det suveräna landets intressen. Sedan partiet grundades 2013 tros dess sympatisörer ha utfört flera attacker mot flyktingar i Bulgarien, men dessa påståenden har än så länge inte bekräftats. Kostadinov menar att NPB är emot att bulgariska romer ska få ekonomiskt bistånd från staten. Motsvarande 200 kronor i månaden räcker inte långt, något som gör att EU-medborgare från Bulgarien syns runt om i Sverige, sittande och tiggande, utanför matbutiker till exempel.
Den ortodoxa revolutionen beskrivs som en slutgiltig lösning på Bulgariens ekonomiska problem.
– Bulgarerna har två val i politiken som förs nu: att dö ut i tystnad eller rusta de vita kropparna i nationen. Vi nationalister ska leda kriget. Vi är inga änglar. Förr eller senare blir det etniskt krig. Förr eller senare, säger Tjernev.
Pavel Tjernev kallar sig som gentlemannamässig renässansman. Trots att han vill att Bulgarien ska lämna EU och Nato backade han sina polare i Bulgariens nationalistiska parti i EU-valet förra året. Tjernev hävdar att han står för en ny patriotism. Ingen vill vara landet som toppar listorna över högst andel korruption, arbetslöshet och organiserad brottslighet, menar Tjernev.
Även andra ultranationalistiska partier i Bulgarien blickar mot Ryssland. Ataka, tidigare vågmästare i parlamentet, till exempel. Tidigare har Wikileaks avslöjat att Ataka har nära band med den ryska ambassaden i Moskva. Partiet har delvis fått finansiering från den ryska ortodoxa stiftelsen, menar rivaler och företrädare för andra nationalistiska partier i Bulgarien.
Banden mellan Ryssland och Bulgarien kapas inte på en dag. De är inte bara ekonomiska. De är i första hand religiösa, menar Pavel Tjernev.
– Vi behöver staka ut vår ortodoxa eurasiska modell i östra Europa och västra Asien. Där det finns andra ortodoxa. Glöm inte de ortodoxa minoriteterna i Syrien och Turkiet.
Målet: Att få vara med i den Eurasiska ekonomiska unionen med en önskan om att fullborda Putins dröm om enande av de slaviska nationerna. Det är vad det nya imperiet handlar om.
– Låt Bulgarien bli en del av Putins eurasiska ekonomiska union tillsammans med Belarus och Kazakstan. Det kan växa till en global eurasisk union där gemensamma politiska, ekonomiska och militära intressen kan hjälpa och ena de ortodoxa östeuropéerna. Det skulle tjäna Bulgariens nationella intressen. Så länge EaEU funkar i motsats till hur Europa fungerar, och inte står över den suveräna nationen. Vi värnar vårt oberoende, därför är vi EU-skeptiker, säger Tjernev.
Eurasien är inte bara en geografisk plats som sträcker sig mellan Europa och Asien, mellan norra och östra halvklotet, utan används också som begrepp i geopolitiska sammanhang för att trissa upp – ekonomiska och politiska – intressen och samarbeten med forna sovjetrepubliker med Ryssland som bundsförvant.
Många i väst ställer sig just nu frågan: Vad är det Putin drömmer om – egentligen? Är det ett stort eurasiskt rike han vill lägga under sig?
Det här var ett utdrag från Magasinet Arena #2 2015. Vid citering vänligen referera till Magasinet Arena.
Magasinet Arena #2 2015 finns i butik. En prenumeration av tidningen kan beställas här >>
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.