EU:s förslag om fördelning av kvotflyktingar välkomnas av den svenska regeringen. EU-parlamentarikern Malin Björk (V) är inte lika nöjd: ”Ribban har anpassats till högernationalisterna”.
I dag presenterade EU-kommissionen sin nya migrationsstrategi. EU:s medlemsländer är splittrade till förslaget om att alla länder ska tvingas ta emot kvotflyktingar. Totalt ska 20 000 kvotflyktingar fördelas mellan EU:s medlemsländer.
Den svenska regeringen välkomnar förslaget som gör att Sverige får ta emot 491 kvotflyktingar, i jämförelse med förra året då Sverige tog emot 1 900 kvotflyktingar.
Europaparlamentarikern Malin Björk (V) är inte lika entusiastisk.
– Det är bra att man tar ett första steg, men 491 kvotflyktingar på tok för lågt. För det andra kommer inte ett lagförslag förrän senare och till dess ska vi ha ett nödsystem som kan röstas ner om fyra medlemsländer motsätter sig det, säger hon.
Dessutom är kvotflyktingarna bara en liten del av förslaget. Enligt henne handlar strategin till större delar av ökade militära insatser, mer pengar till de länder som flyktingarna kommer ifrån för att hålla dem kvar där och ett tripplat Triton.
– Kommissionen har tydligt anpassat ribban efter högerpopulisterna. Det här är en helt ny dimension av fort Europa – att stoppa migrationen. Jag ser inte en enda lösning på krisen vid Medelhavet i detta förslag, säger Malin Björk.
På måndag ska EU:s utrikes- och försvarsministrar mötas för att diskutera förslaget. Då bör Sverige vara tydligt med att denna strategi inte går i rätt riktning, menar hon.
– EU har visat att de är oförmögna att hantera den här frågan. Vi borde samla FN, UNHCR och de medlemsländer som är beredda att verkligen göra något åt detta runt bordet i stället, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.