I Sverige gäspar vi över hotet från Storebror. Det trots att hela havet har stormat i övervakningsvärlden de senaste veckorna.
De gångna veckorna har det varit ”hela-havet-stormar” i övervakningsvärlden. Medan USA och Tyskland tycks vara på väg att backa från den mest omfattande och integritetskränkande insamlingen av datauppgifter om medborgarna, vill Storbritannien och Frankrike avlyssna mer.
I USA förklarade en appellationsdomstol för en dryg vecka sedan att underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning är olaglig. Kongressen väntas därför inom kort avstå från att förlänga den paragraf i Patriot Act, som NSA hittills stött sig på för att årligen kunna samla in uppgifter om miljoner personer.
De amerikanska tillsynsmyndigheterna har dessutom bekräftat visselblåsaren Edward Snowdens bild av att det inte finns ett enda fall där NSA via nätet kommit potentiella terrorister på spåren. Kort sagt, en absurt ineffektiv ordning.
Avlyssningsfrågorna har också gjort att förbundskanslern Angela Merkel i Tyskland har hamnat i sin värsta kris någonsin. När Snowden för ett par år sedan kunde berätta att NSA avlyssnade Merkels telefon, förklarade hon att så gör man inte vänner emellan. Tyska opinionsbildare, som känt av DDR-tidens övervakningsmani, brännmärkte de hänsynslösa amerikanerna.
Men för en kort tid sedan avslöjades att tyska underrättelsetjänsten BND:s samarbete med NSA är mycket omfattande. Uppgifter från internet om tusentals europeiska politiker och företag som BND samlat in har man sedan överlämnat till NSA.
Så ljög eller bluffade Merkel om tyskarnas rena händer? Förbundskanslern – som fram till nu framstått som politiskt oövervinnerlig – står inför en växande kris.
Frankrike och Storbritannien springer emellertid i den andra riktningen. Camerons nya regering – utan liberaldemokrater – kan nu genomföra den massövervakning av internet som underrättelsetjänsten GCHQ har begärt.
Och i Frankrike, präglad av chocken efter Charlie Hebdo-massakern, har parlamentets underhus godkänt en plan för mer avlyssning. Nästan utan några restriktioner alls.
I Sverige gäspar vi däremot över hoten från Storebror. Knappast några svenska tidningar har rapporterat om Merkels förtroendekris eller att Camerons valseger öppnat för mer övervakning.
Den svenska sömnigheten är oförklarlig. Lite tillspetsat tillkom FRA-lagen för att möjliggöra informationsutbyte med NSA. Men Miljöpartiet har sedan dess velat riva upp regelverket för dess svaga integritetsskydd. FRA-lagen är som en schweizerost, sa Åsa Romson för några år sedan.
Ändå röstade Miljöpartiet i början av mars i riksdagen mot ett krav på att utreda hur avlyssningen fungerat. Det trots att liknande granskningar satts igång i flera länder.
Alla kämpande liberaler och upprörda miljöpartister från FRA-striden för sju år sedan tycks ha gått i ide, just när de som bäst skulle behövts.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.