Vi bevittnar en global ekonomisk kris utan motstycke i "modern" tid. Hur djup nedgången blir är svårt att förutse. En sak är glasklar. Arbetslösheten kommer att öka. Tio procents öppen arbetslöshet om två år är dessvärre en högst realistisk prognos.
Ekonomiska kriser utlöses ofta av att finansiella bubblor spricker. Så även denna gång. Därför har fokus inledningsvis legat på att skapa stabilitet i det finansiella systemet genom statliga planer, garantier och ingripanden. I Sverige tvingades exempelvis regeringen förstatliga Carnegie.
Men nu måste det handla om de människor som kommer att drabbas av arbetslöshet under den kommande perioden. Under sin första presskonferens efter att ha blivit vald till USA:s näste president meddelade Barack Obama att arbetslöshetsersättningen kommer att höjas.
I Sverige har arbetslöshetsersättningen sänkts och avgifterna till a-kassan höjts. En halv miljon personer har lämnat a-kassan sedan förra året. Dessutom betalar arbetslösa högre skatt än de som arbetar. Detta kallas den nya arbetslinjen. Sverige behöver en ny färdriktning och en politik som inte bara fokuserar på att rädda finansiella institut:
1. Höj ersättningsnivån i a-kassan. Det ska vara en inkomstersättning, inte en grundtrygghet.
2. Sänk antingen skatten även för de arbetslösa eller se till att alla inkomster beskattas lika. Inklusive pensioner!
3. Höj taket! Enligt statistisk kommer bara var fjärde arbetslös att få ut 80 procent av lönen. För några år sedan var tre fjärdedelar under taket.
4. Inför en "amnesti" för dem som nyligen har lämnat a-kassan och som nu förlorar jobbet. Detta bör vara en engångshändelse. Men alternativet är värre. För att dem som solidariskt betalt sin avgift inte ska drabbas bör dessa personer få betala kvalifikationsavgifterna i efterhand, enligt en avbetalningsplan.
5. Återinför den tidigare utjämningen mellan de olika a-kassorna så att kostnaderna för arbetslösheten fördelas rättvist. De grupper som drabbas av hög arbetslöshet kommer annars att få betala ännu högre avgifter.
Det sociala trygghetssystemet är allvarligt försvagat, samtidigt som vi är inne i den värsta krisen på mycket länge. En omläggning av politiken kommer att förhindra eller lindra sociala problem och umbäranden för många människor. Det är också kloka beslut för att motverka krisens värsta verkningar. Den inhemska efterfrågan har fallit drastiskt, vilket förvärrar nedgången. Men dessa förslag innebär en omfördelning till människor som har eller kommer att ha mycket ont om pengar framöver och som därför kommer att konsumera mer än andra grupper i samhället.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.